НОВИНИ

Експерти: Този участък от АМ "Струма" е изключително опасен

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 23.11.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Това не е първата катастрофа на този пътен участък от магистрала "Струма". През годините се наблюдава концентрация на инцидентите. Състоянието на пътя ще бъде част от разследването на причините за произшествието.

Трасето на АМ "Струма", където се случи инцидентът с пътнически автобус от РСМ, е познато като опасно. Това коментираха в "Денят започва" Диана Русинова и Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Според пътните експерти фаталният участък на магистралата е изключително опасен, а за него редица организации са подавали сигнали през последната година.

Диана Русинова повдигна въпроси за състоянието на пътната инфраструктура и къде са контролните органи, проверили ли са дали шофьорът на автобуса е почивал, какво се е случило с него. Припомни, че това не е първи такъв инцидент.

За този участък на АМ "Струма" тяхната организация е изпратила над 15 сигнала само тази година. И не са получили отговор на сигналите.

"От 6 месеца държавата не отговаря. Ако не ѝ поискаме информация по Закона за достъп до обществена информация, държавата категорично отказва комуникация с неправителствения сектор", заяви Диана Русинова в "Денят започва".

Този път е една от 1500 черни точки в България, за които Институтът за пътна безопасност съобщи през лятото, припомни Емил Марков.

През лятото се е провела среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройство по инициатива на института, която експертите определиха като абсурдна, тези хора, които работят там са абсолютно неподготвени. От тях те са научили, че България не е подготвена за зимното поддържане и почистване.

"Проблемът е такъв: държавата отсъства. Днес платиха с живота си за нашето безхаберие", заяви Диана Русинова.

Тя подчерта, че не можем да неглижираме факта, че този участък е в безобразно състояние - пътна маркировка, мантинели, знаци.

"И мантинелите, и маркировката не отговарят дори на минималните нормативни изисквания", коментира Емил Марков.

Вижте целия разговор във видеото.

Подробности вижте в репортажа на Иво Никодимов:

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Нека оставим разследващите органи да си свършат работата
Стефан Янев: Нека оставим разследващите органи да си свършат работата
Виолета Комитова: Ако някой от моите служители е сгрешил, няма да се поколебая да се разделя с тях
Виолета Комитова: Ако някой от моите служители е сгрешил, няма да се поколебая да се разделя с тях