НОВИНИ

Експертният съвет отхвърли проекта за каскада "Доспат - Въча"

bnt avatar logo
от БНТ
14:39, 10.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Областният експертен съвет в Пловдив с категорично мнозинство не прие прединвестиционните проучвания по проекта за водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада "Доспат - Въча". Това стана ясно след проведеното гласуване, в което участваха близо 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, "НЕК" ЕАД, както и засегнатите общини.

Според експертите са констатирани няколко съществени пропуски и непълноти в представения проект, както и недостатъци в самата му разработка съгласно заданието. Основен проблем е, че по посочените два варианта за водовземане има категоричен отказ за съгласуване от "НЕК" ЕАД.

Освен това липсва технология на пречистване, доказана с пилотна инсталация, определената санитарно-охранителна зона е необоснована. Липсата на ясно място за водовземане води до неприложимост на представените варианти на довеждащия водопровод, пречиствателната станция за питейна вода и водоеми.

Налице е необосновано удължаване с над 10 км на водопроводите до населените места. Предложените варианти за водовземане, с възможно най-висока кота, налагат изграждането на 5 км трасе на довеждане на водата по десния бряг на река Въча в скалист терен. Същевременно осигуряването на трасето не е калкулирано в стойността на обекта.

Водовземането е качено на такава височина, защото в проекта е предвидено изграждане на ВЕЦ по трасето, което не е основна задача на разработката и води до оскъпяването ѝ. Стойността, която е предложена, е 600 милиона лева, но редица пропуски в разработката, ще доведат до нейното покачване с най-малко 100 милиона лева. Това ще оскъпи водата до крайния потребител и ще е на цена от 3,38 лева през първата година след изпълнение на проекта.

Според експертите на Областна администрация, ако се изпълни така проектът, цената на водата ще е още по-висока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът с ново съчетание с обръчи и бухалки
Ансамбълът с ново съчетание с обръчи и бухалки
Издирват 35 работници в тунел след срутването на хималайски ледник
Издирват 35 работници в тунел след срутването на хималайски ледник