Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Ел Би Булгарикум" намалява цените от днес

от БНТ
08:40, 15.03.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

От днес "Ел Би Булгарикум" въвежда нови по-ниски цени на продуктите си. Килограм краве сирене в магазините на млекопреработвателната компания струва 12,90 лв., а килограм кашкавал - 15,90 лв. Това обяви в "Денят започва" новият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев.

Според него намалението на цените на Държавната млекопреработвателна компания в края на февруари не е било икономически обосновано към онзи момент.

В края на миналия месец предишното ръководство на компанията намали цените на сиренето и кашкавала с 30%, а на млякото - с между 5 и 10%. В последствие бившият директор Николай Маринов беше отстранен заради съмнения в нарушения. Последваха взаимни обвинения между Маринов и Държавната консолидационна компания, която е принципал на "Ел Би Булгарикум".

Според новия директор намаленията от февруари не са били икономически обосновани, защото е купено голямо количество суровина на по-висока цена от пазарната.

Впоследствие новото ръководство е образувало работни групи, които са влезли в преговори с доставчиците и са успели да намалят цените до степен, така че поевтиняването да остане в сила и дори да продължи.

"Към 20 февруари това намаление не е било икономически обосновано. Към тази дата пазарната цена на кравето мляко е била на 1,09 лв. В същото време сме подписали за почти 6 млн. литра мляко на 1,50 - 1,53 лв. Започнахме срещи с доставчиците на основните цени и външни услуги и успяхме да намалим цената на суровината, да намалим цената на останалите суровини и материали и към ден -днешен е факт и новото намаление. Така че ние изготвихме икономическата обосновка и на намалението от 20 февруари. Надявам се това да е устойчива тенденция, въпреки че пазарът е непредвидим", каза Русев.

Оттук нататък "Ел Би Булгарикум" ще работи изцяло с българска суровина, а доставчиците ще се избират от комисия в дружеството. Целта е решенията да не се взимат еднолично от изпълнителния директор, а от колективен, каза още Русев.

Взето е и стратегическо решение за инвестиции в собствена кравеферма като вече се водят разговори с потенциални инвеститори от Израел и Саудитска Арабия.

Предвиждат се още разширяване на магазинната мрежа, така че магазин да има във всеки областен център. В момента "Ел Би Булгарикум" има няколко магазина в София и един във Видин. Предстоят и разговори с търговските веригите.

В "Денят започва" Владимир Русев коментира и отстраняването на предшественика му на поста - Николай Маринов. Според него в решението за отстраняването няма политически мотив. Документацията по случая е входирана в прокуратурата.

"Аз бях свидетел в първо лице на решенията (на предишния директор), които бяха взети през декември, което отприщи поредица от нерегламентирани практики, свързани със задължаване на дружеството. Затова предложих оттук нататък да се въведе ограничение и изпълнителният директор да може да взима самостоятелни решения, свързани с разходи до 10 000 лв. Останалите решения ще бъдат обсъждани от Съвета на директорите", посочи Русев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
149 са новите случаи на коронавирус, няма починали
149 са новите случаи на коронавирус, няма починали
САЩ ще публикуват кадри от сблъсъка над Черно море, Русия отхвърля твърденията за сблъсък
САЩ ще публикуват кадри от сблъсъка над Черно море, Русия отхвърля твърденията за сблъсък