НОВИНИ

Елена Рибакина отстрани световната номер 1 Швьонтек на четвъртфиналите в Рим

елена рибакина отстрани световната номер швьонтек четвъртфиналите рим
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:48, 18.05.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Шампионката от "Уимбълдън" Елена Рибакина (Казахстан) детронира шампионката от предишните два сезона Ига Швьонтек (Полша) на четвъртфиналите на силния турнир по тенис на клей от сериите УТА 1000 в Рим с награден фонд 3,57 милиона евро.

Поставената под номер 7 Рибакина елиминира водачката в световната ранглиста Швьонтек с 2:6, 7:6(3), 2:2 и отказване на съперничката заради контузия на дясното бедро.

Полякинята започна отлично и поведе с 4:0 по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част тя отново взе ранен пробив аванс, но състезаващата се а Казахстан московчанка успя да изравни за 4:4 и след това се стигна до тайбрек. В него Рибакина ве четири поредни точки, за да триумфира, а в предпоследното разиграване след приплъзване по клея Швьонтек направи гримаса от болка. Полякинята взе медицински таймаут преди решаващата трета част, след което се завърна на корта с превръзка в горната част на десния крак. Тя остана на корта за още четири гейма, но след това реши да се откаже след 2:20 часа игра. Така Швьонтек сложи край на серията си от 14 поредни победи в Рим, а 23-годишната Рибакина за първи път в кариерата си достигна до полуфинал на турнир на червено.

"Мачът беше много тежък, особено в началото. Не бих казала, че започнах добре. Ига беше агресивна още от първата точка, движеше се по-добре и беше по-експлозивна. Аз имах доста проблеми с първия сервис, а не си помагах много и с втория. Във втория сет започнах да се чувствам по-добре, форхендът ми заработи и придвижвах се по-бързо. Затова съм доволна, без значение от резултата. Просто съм щастлива, че ще играя поне още един мач и го очаквам с нетърпение", заяви Рибакина, която за място на финала ще играе срещу Елена Остапенко (Латвия).

Травмата на Швьонтек пък е притеснителна преди започващото в края на май Открито първенство на Франция, на което тя е двукратна шампионка и защитаваща титлата си от миналия сезон.

"Видях, че нещо се случи в края на тайбрека, но не нам колко е сериозно. В началото на третия сет тя заигра много агресивно и ми стана ясно, че има някакви проблеми с придвижването. В същото време тя продължаваше да прави добри ретури, така че трябваше да остана концентрирана. Знам, че когато си наранен, опитваш да даваш допълнително от себе си и понякога това дава резултат. Може би тя опита да направи същото, но предполагам, че в последствие е преценила, че не трябва да се напряга толкова много", коментира Рибакина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карадайъ: По-добре е в такава сложна ситуация да следваме стъпка по стъпка процесите
Карадайъ: По-добре е в такава сложна ситуация да следваме стъпка по стъпка процесите
За 4 месеца са наложени над 960 000 наказания на пътя, заяви главният секретар на МВР
За 4 месеца са наложени над 960 000 наказания на пътя, заяви главният секретар на МВР