НОВИНИ

Еленко Божков: МС ще поиска дерогация от санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 04.03.2023
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Въпросът за европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика е бил поставен неформално от Украйна и не е влязъл за обсъждане в санкционните пакети на Брюксел. Това заяви в "Говори сега" заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков.

"Това обаче не означава, че в бъдеще няма да влязат. Мнението на държавите, които имат такова оборудване, е еднозначно - трябва да се търси възможност тези доставки да продължат и те ще продължат. Държавите, които са засегнати, са в правото си да предприемат ответни мерки".

Той заяви, че Министерският съвет подготвя решение за искане на дерогация от евентуални санкции срещу Русия, по-конкретно - доставките за оборудване на атомните ни централи, което не може да бъде произведено от друга държава.

"Поисках справка от атомната централа какви са тези части, които не могат да бъдат заменени с други. Оказа се, че това са 41 изделия, в които влизат както резервни части и оборудване, така и консултантски услуги, софтуер и хардуер, които се използват за изчислителна база и управление на процесите в централите".

Министерството на енергетиката не е предлагало на Украйна оборудването за реакторите на АЕЦ "Белене", Киев сам е проявил интерес. България обаче няма никакви ангажименти и не е длъжна да го предостави, заяви Божков.

"Понеже става дума за стратегическо оборудване, особено важно за сигурността на държавата, това трябва да стане най-малко с решение на Народното събрание или редовен кабинет, излъчен от НС".

По думите му обаче това оборудване най-вероятно няма да бъде използвано, тъй като конструкторът "Росатом" няма да даде съгласие заради наложените санкции. За Русия в момента ние сме противникова страна, напомни Божков.

Участието на България в алианса за развитие на ядрената енергетика е следствие на среща на президента Радев с президента на Франция Макрон, в която двамата са обсъдили, че трябва да се изгради общество от държави, които да си взаимодействат в развитието на ядрените програми и създаването на нови мощности, каза още зам.-министърът.

Разглежда се възможността доизграждането на ядрените централи у нас да стане с руските части, но се търси коопериране и със страни като Франция и Чехия, посочи Еленко Божков.

"Прави впечатление, че 5 от тези 11 държави (в алианса - б.р.) имат руски реактори, другите 6 имат канадски реактори или такива от "Уестингхаус".

Подадох сигнали до различни институции, съдържащи многобройни обвинения както за нарушения в технологичната дисциплина на АЕЦ "Козлодуй", така и за редица обществени поръчки, от които са се обогатявали, уточни Еленко Божков. Заяви, че не знае как в САЩ са свързали името на Румен Овчаров с тези сигнали.

"Работещите по "Магнитски" показват редица офшорни фирми, в които не бях забелязал участието на Румен Овчаров, но се виждаше съвсем ясно участието на редица роднини на Александър Николов (бившият зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй" - б.р.) и Наско Михов. Очевидно е, че американските разследващи са намерили други свързани данни, защото става дума за различни офшорни фирми - някои на Малдивите, други в Кипър. Там явно е разковничето и там явно се вижда участието на Румен Овчаров".

Заместник-министърът не вижда пряка връзка между проверките на ТЕЦ-овете и санкциите по "Магнитски", тъй като Европрокуратурата проверява централите заради екологичните им показатели.

"От близо 14 топлофикационни дружества обаче, само 4 не са на (Христо) Ковачки или свързани с него - това са топлофикацията в София, която обаче пък е зависима по един особен начин от търговски дружества на Ковачки. Другата топлофикация е в Пловдив, третата във Варна и четвъртата - в Разград".

Централите, свързвани с Ковачки, не влияят върху базовите мощности, каза още Еленко Божков. От тях важни са две - "Бобов дол" и централата в Русе.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец записа шеста поредна победа в НБЛ
Черноморец записа шеста поредна победа в НБЛ
Юлияна Янева и Семьон Новиков спечелиха титлите на "Дан Колов - Никола Петров"
Юлияна Янева и Семьон Новиков спечелиха титлите на "Дан Колов - Никола Петров"