НОВИНИ

Никой няма да заснема как хората гласуват на изборите, уверяват от Обществения съвет към ЦИК

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 04.03.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Хората не трябва да се притесняват, никой няма да ги заснема как гласуват. Камерите за видеонаблюдение ще бъдат включени след приключване на гласуването и когато в секцията няма гласоподаватели. Това заяви в "Говори сега" Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК във връзка с въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на гласовете след вота на 2 април.

"Няма място за притеснение, но според наблюдаващите организации това заснемане е напълно излишно, само ще усложни процеса, ще създаде допълнителни главоболия на тези, които трябва да го изпълнят и по-скоро ще доведе до недоверие в случай, че някоя камера не сработи".

Отделното записване на хартиения и машинния вот ще даде малко повече сигурност, но и новите процедури са приети без експертна оценка. Добрата практика е да се обясни много добре на обществото защо се прави една промяна, до какво води тя, какви рискове крие, заяви Цицелков.

След изборите ЦИК може да възложи на работна група да прегледа определен брой от видеозаписите, особено в секциите, където има много грешки и да се разбере в какво се крият проблемите.

"Каквато и методология да изберат, може би могат да се фокусират там, където има повече проблеми и повече недействителни бюлетини. Така и така са решили да изхарчат тези пари, нека да намерим начин това да е полезно за процеса", каза Цицелков.

Препоръката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да не се сменят застъпниците на партиите в последния момент преди вота няма да гарантира, че те ще са съвестни, но ще гарантира, че са били обучени.

"ОССЕ вече са тук за тези избори. В понеделник сме канени на среща да обсъдим препоръките. Дори партия да смени някой член в последния момент, да се аргументира защо и да го подмени с човек от резервния лист, който вече е бил обучен", посочи Цицелков.

Слабата подготовка на СИК-овете е основният проблем според всички организации, ангажирани с вота. Много от хората дори не си правят труда да четат методологическите указания, коментира още той.

Първата препоръка на ОССЕ казва, че всякакви промени в изборното законодателство трябва да се случват след широк обществен дебат и достатъчно дълго преди изборите.

"Понеже не можем да предвидим кога ще са следващите избори, една добра практика е каквито и промени да се правят, те да не важат сега за изборите през април, а за следващите - т.е. през едни избори. Това е добра практика, която вече се прилага в много държави. Така този, който в момента е на власт, няма да има директно влияние върху следващите избори и това ще върне малко професионализъм в тези процедури", посочи Стоил Цицелков.

Той призова гражданите да гласуват масово, за да объркат "сметките" на политическите сили. Посочи още, че ЦИК работи с ограничени ресурси във всяко едно отношение.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Груев игра цял мач при шампионатна загуба на Вердер Бреман
Илия Груев игра цял мач при шампионатна загуба на Вердер Бреман
Берое се наложи над Рилски спортист в Самоков
Берое се наложи над Рилски спортист в Самоков