НОВИНИ

Елин Топузаков: Станимир Стоилов е направил нещо невероятно, ще се постарая да продължа линията му

елин топузаков станимир стоилов направил нещо невероятно постарая продължа линията
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:53, 15.04.2023
Чете се за: 07:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият старши треньор на Левски Елин Топузаков говори пред медиите за предстоящото дерби с ЦСКА-София. Двата тима се изправят един срещу друг в понеделник (17 април), а специалистът призна, че не очаква много атрактивно дерби. Той говори и за треньорската смяна и заяви, че в него няма напрежение, но е невъзможно да влиза в ролята на Станимир Стоилов.

Топузаков коментира, че очаква в дербито срещу ЦСКА-София тимът да продължи по линията, започната от бившия наставник Станимир Стоилов.

"Със сигурност ситуацията не е от най-цветущите, но се опитах в индивидуални разговори с футболистите да ги успокоя малко, защото при тях всичко е наред и трябва да мислят само за футбол. Естествено турбулентните събития бяха неочаквани за всички, в това число и за мен, но в крайна сметка говорим за футбол и те трябва да се абстрахират и да мислят за работата си на терена. Доколкото зависи от мен ще направим всичко възможно, Левски да изглежда подобаващо и това е целта в предстоящото дерби. Искам да кажа е този отбор е изграден и селектиран от Станимир Стоилов, който постигна обединение в цялата левскарска общност, достигна друго ниво, което е изцяло негова заслуга и на неговия щаб", заяви Топузаков на пресконференция.

"Смея да твърдя, че съм негов ученик. Бях и треньор на втория отбор. В крайна сметка Станимир Стоилов е направил нещо невероятно и просто ще се постарая да продължа линията му, защото в момента отборът има нужда от подкрепа и да усещат вярата в тях, която един треньор може да им даде. Това ще правим в дните до мача", продължи Елин Топузаков.

"Мисля, че момчетата са в много добра спортна форма, тога го показват и последните резултати на отбора. Доминираща роля срещу противниците, стабилни в защита и наредиха четири поредни победи. Формата на момчета е добра и искаме да задържим линията, за да може отборът да изглежда така и в понеделник. Другите неща сигурно повече им влияят, но това е и нашата роля на треньорите чисто психологически. Все пак това им е професия. В такъв дерби мач никой не може да каже, че има фаворит. Били сме свидетели на какви ли не сценарии. Това е предвидим мач между два добри отбора", коментира още наставникът на "сините".

"Запазил съм нормални човешки и професионални отношения със Станимир Стоилов. Ние говорихме дълго в деня, в който напусна. Доста неща изговорихме и се надявам тепърва да обсъждаме неща, свързани с отбора, тъй като неговата треньорска визия и съвети, които би ми дал, биха били безценни. Напрежение нямам, защото не искам изобщо да влизам в ролята на Станимир Стоилов и да се опитвам да го замества по някакъв начин, защото мисля, че това е невъзможно. Страх нямам, защото за втори или трети път се явявам в такава позиция и няма от какво да ме е страх. Вече съм минал през това и натрупах достатъчно опит, за да се ориентирам бързо в ситуацията. Трябва да се продължи напред и тези момчета да получат подкрепа и нужното самочувствие, което би ни довело до успех в мача в понеделник", каза още Елин Топузаков.

Попитан дали очаква спад на подкрепата към тима, той отговори: "Не мога да гадая, но по-скоро не. Първо, защото това е мач срещу ЦСКА, дерби. Със сигурност отборът има нужда от подкрепата на своите привърженици. Със сигурност на никой не приятно, може да има несъгласие във всички фракции на синята общност, но не може да изоставиш отбора си във важен мач. Така логично си мисля, че този отбор би трябвало да получи пълната подкрепа на своите привърженици. Рецептата е само работа. Детайлите и завършващата фаза, това е нещо, върху което трябва да работим почти всекидневно."

"Във футбола и особено в треньорската кариера е малко трудно да си правиш планове за след няколко месеца. Всичко зависи от това как ще продължи отборна от към резултати. Треньорът може да направи всичко перфектно, но това не му гарантира резултати. Нека да стигнем до края на сезона и тогава ще седнем с ръководството и ще обсъдим нещата", обясни Топузаков по повод бъдещето си.

На въпрос какво ще реши мача с ЦСКА-София, Топузаков заяви: "Чисто мъжки качества като себераздаване, саможертва, взаимопомощ. Всички сме били свидетели, че това не са най-атрактивните мачове между Левски и ЦСКА, а има повече единоборства и битка на терена. Разчитаме на тази отдаденост, взаимопомощ. Нормално е емоциите да владеят футболистите."

По темата за евентуални промени в състава, треньорът коментира: "По принцип искам да запазя за себе си плановете за състава. Имаме трайно контузени – Кристиян Димитров, Илиян Стефанов. Имаме и проблеми с Хосе Кордоба. Ще видим дали ще бъде на 100 процента готов за участие. Виждате, че ограниченията от към избор на състав се смаляват драстично и в крайна сметка ще изберем най-доброто. Мисля, че и двата отбора са константни и постоянни, но пак се връщаме на въпроса, че формата в дербито никога не е от решаващо значение, а в крайна сметка побеждава този, който иска повече победата."

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньор (Перник) излезе с декларация срещу съдията Георги Давидов, ще информира УЕФА за поведението му
Миньор (Перник) излезе с декларация срещу съдията Георги Давидов, ще информира УЕФА за поведението му
Калояна Налбантова е на полуфинал на сингъл на турнир по бадминтон в Нидерландия
Калояна Налбантова е на полуфинал на сингъл на турнир по бадминтон в Нидерландия