Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕМА решава до края на месеца дали да одобри хапчето срещу COVID-19 на "Пфайзер"

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:12, 24.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
австрия разработиха хапче деактивира действието covid
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще реши в края на този месец дали да одобри хапчето срещу COVID-19 на "Пфайзер", преди да направи окончателен преглед на подобно, но по-малко ефективно лекарство на "Мерк" през февруари.

В края на миналата година европейският регулатор даде насоки на държавите членки как да използват двете антивирусни хапчета при спешно лечение, докато извършваше текущи прегледи, за да помогне на държавите членки да вземат решение за бързо приемане преди официалното им одобрение в целия ЕС.

Италия, Германия и Белгия са сред малкото държави от ЕС, закупили препаратите.

Прегледът на ЕМА на хапчето на Merck, разработено съвместно с Ridgeback Biotherapeutics, отнема повече време от този на Pfizer, защото Merck публикува данни от изпитване през ноември, които показват, че лекарството му е значително по-малко ефективно, отколкото се смяташе досега.

Въпреки че ваксините са от основно значение за борбата с пандемията, регулаторните органи разглеждат антивирусни препарати, които могат да се приемат у дома, като ново оръжие срещу бързо разпространяващия се вариант Омикрон. Регулаторните органи на САЩ и Обединеното кралство са дали разрешение за употреба на двете лекарства за лечение на определени възрастни пациенти с висок риск.

На 10 януари ЕМА заяви, че може да издаде решение "в рамките на седмици" дали да одобри използването на двукомпонентната схема "Паксловид" на "Пфайзер". В клинично изпитване тя е била почти 90% ефективна за предотвратяване на хоспитализации и смъртни случаи, когато е била прилагана в ранен стадий на пациенти с висок риск от тежко заболяване.

Източникът също така заяви, че ЕМА планира да издаде решението си за ваксината VLA2001 на "Валнева" през март, в съответствие със сроковете, посочени от френската компания на 6 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС засега не смята да изтегля дипломати или техните семейства от Киев
ЕС засега не смята да изтегля дипломати или техните семейства от Киев
Нулево равенство в първата контрола на Арда
Нулево равенство в първата контрола на Арда