НОВИНИ

Емил Кошлуков: БНТ трябва да направи повече по отношение на Република Северна Македония

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
10:23, 23.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
Общество
Слушай новината

БНТ трябва да защитава националните интереси, политическите решения ги взимат политиците. БНТ трябва да направи повече по отношение на Република Северна Македония - не е достатъчно просто да отразим в новините, да поканим гост. Ако ние направим предаване "Референдум" по темата, ако направим допълнителни филми, ако покажем гръцкия пример, това ще помогне на българското общество да осмисли по-добре отношенията си с Република Северна Македония, това е ролята на обществената медия, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

По думите му, ако БНТ направи филм за гръцката история, Би Ти Ви и Нова няма да го направят, това е важно за обществото, не за търговските телевизии.

"Ако приемем, че добросъседството и влизането в Европейския съюз са важни - и за Сърбия е така, и за Румъния. С Македония проблемът е историята, македонската идентичност е продукт, който е нов. Аз мисля, че кабинетът постъпва правилно, без диалог няма да стане", допълни Емил Кошлуков.

Той коментира, че може да се види опитът на Гърция в тази посока.

"На Гърция ѝ отне 25 години да оправи географията на Република Северна Македония, на нас може да ни отнеме 25 години да оправим историята. Не желанието, а правата за излъчване пречат в момента БНТ1 да се излъчва в Република Северна Македония. Ние в БНТ не субтитрираме македонския език", добави Емил Кошлуков.

"Необходими са повече средства, но този проблем го има и Би Би Си. Пускаме филми за Стефан Данаилов, за Блага Димитрова, защото трябва да съхраним паметта за тези хора, пускаме 10 филма сега, през март започваме да снимаме още 10. Вече е готов и през февруари тръгва новият сериал "Аз и моите жени", стана много хубав и според мен ще се хареса на зрителите", каза още Емил Кошлуков.

Според него БНТ се справя добре и това се вижда в резултатите и в пазарния дял.

"Търговските телевизии вече ни броят за конкуренция, те програмират на гърба на нас, според нас. Те усетиха, че БНТ работи. Ние взимаме пазар и зрители, а за тях това са живи пари, за тях това е реклама, която е много важна, такъв е животът, пазарът е конкурентен. БНТ расте и резултатите са много по-високи от последните 2 - 3 години", подчерта Емил Кошлуков.

Той коментира решението за пълна проверка как е заел поста в БНТ, което беше взето след заседанието на медийната комисия в парламента така: "Винаги изборите на генерални директори се обжалват в съда, мисля, че и моят го обжалваха, съдът се произнася дали изборът е правилен и дали има нарушение при процедурата. Има решение на съда, не знам какво мислят да проверяват. Не отговарям на лични нападки, дипломата могат да я проверят, тя е депозирана. Могат да проверят и втората ми диплома, с която съм особено горд", каза още Емил Кошлуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в болница на Будапеща - има загинал и ранени
Пожар в болница на Будапеща - има загинал и ранени
Пламен Константинов и Локомотив (Новосибирск) с 12-ти успех в руското първенство
Пламен Константинов и Локомотив (Новосибирск) с 12-ти успех в руското първенство