НОВИНИ

Емма Нейкова се нареди 18-а на сабя на световното за девойки в Рияд

емма нейкова нареди сабя световното девойки рияд
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Фехтовка
08:39, 19.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Българката Емма Нейкова завърши на 18-о място в турнира на сабя при девойките по време на световното първенство по фехтовка за младежи и девойки в Рияд, Саудитска Арабия. В състезанието участваха 132 сабльорки от 40 държави, а освен Нейкова сред тях имаше и още три българки – Мариела Георгиева, Кристина Миланова и Калина Атанасова.

Емма показа отлична игра в групите, където записа шест победи от шест срещи и влезе в директните елиминации под №5. В първия си двубой възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ победи Полина Мишакина от Общността на независимите държави с 15:11, класирайки се за 1/16-финалите. В следващия двубой Нейкова българката излезе на пътеката срещу Татяна Назлимов от САЩ и в изключително оспорвана среща отстъпи с 14:15 и така зае 18-о място в крайното класиране.

Кристина Миланова записа в групите четири победи и две загуби, след което отпадна във втория кръг на елиминациите след поражение от Амалия Стан от Румъния с 5:15 и завърши турнира на 38-о място.

Калина Атанасова също преодоля груповата фаза с баланс 4-2, но във втория кръг на елиминациите българката претърпя поражение с 12:15 от французойката Тоскан Тори и в крайна сметка остана на 40-а позиция в подреждането.

Последната ни представителка в надпреварата Мариела Георгиева записа в групите пет загуби и една победа, а в първия кръг от елиминациите отстъпи на германката Виктория Граудинс с 14:15 и завърши на 90-о място.

При младежите в турнира на сабя участваха 159 състезатели от 51 държави, сред които четирима българи - Калоян Пешев, Радослав Воденов, Виктор Филев и Никола Господинов.

Най-добре от тях се представи Филев, който завърши на 69-и. Той излезе от групите с четири победи и две загуби, но в първия кръг от елиминациите той отстъпи на Чун Лам Марко Лий от Хонконг с 12:15.

Никола Господинов се класира на 81-о място, след като в групите записа три победи и две загуби, а в директните елиминации загуби от Станислав Закутний от Украйна с 12:15.

Калоян Пешев записа два успеха и три поражения в груповата фаза, но след това загуби с 10:15 от поляка Александър Денкиевич, което нареди родният представител на 103-а позиция.

Последният българин в надпреварата Радослав Воденов завърши турнира 119-и. В групите той регистрира две победи и четири загуби, а в елиминациите отстъпи на Влад Ковалу от Румъния с 4:15.

Световното първенство в Рияд продължава с турнирите на сабя за кадети и кадетки, където България ще бъде представена от Николай-Томас Георгиев, Никола Господинов, Станимир Пелов, Ралица Гаджева и Виктория Витлиемова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов
"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов
Денонощна акция на МВР по пътищата на страната
Денонощна акция на МВР по пътищата на страната