НОВИНИ

Емоции и сълзи от радост: Първите посетители от чужбина влязоха в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:00, 09.11.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Емоции и сълзи от радост на американските летища след отпадането на забраната за пътувания на чуждестранни граждани.

Семейства, разделени заради COVID ограниченията, се събраха след повече от година и половина. Първите пристигащи в САЩ бяха посрещнати с аплодисменти на летищата.

"Бяхме наказани, пропуснахме толкова много неща. Не присъствах на раждането на внучката ми. Не можех да виждам останалите внуци и разбира се синовете ми", разказва Лоранс Тесон, гражданка на Франция.

В началото на 2020 година Съединените щати наложиха ограничения за пътуване на неамерикански граждани от над 30 държави, включително от Великобритания и Европейския съюз. Сега те отпадат, но само за ваксинирани.

"Прекрасно е, чакахме толкова дълго. Почти две дълги години. Но накрая сме тук. Вълнението е голямо", споделя Джон Арлидж, британец, живеещ в Ню Йорк.

Според новите правила в страната вече се допускат напълно ваксинирани, като те трябва да представят сертификат за това, както и отрицателен тест за COVID-19, направен три дни преди отпътуването.

От Канада до Мексико, на сухопътните граници автомобили, каравани или просто пешеходци също се наредиха на дълги опашки за влизане в САЩ. След отпадането на част от ограниченията, в страната са разрешени несъществени пътувания с цел туризъм или семейни посещения.

"Ще премина със сертификат за ваксинация и експресната виза, която наскоро получих", посочва Мария Исабел Гарсия, Мексико.

Изискването за ваксинация не важи за тези, които пътуват по работа - като шофьорите на камиони. От януари обаче по суша в САЩ ще се допускат единствено имунизирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава и Мартин: Песента ни е магична, ще дадем най-доброто от себе си
Денислава и Мартин: Песента ни е магична, ще дадем най-доброто от себе си
Проф. Светлана Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19
Проф. Светлана Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19