НОВИНИ

Енергийният министър: Има удобни съвпадения при доставката на газ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:10, 09.11.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
булгаргаз обяви прогнозната цена природния газ август
Слушай новината

Доставката на природен газ след спиране на доставките на синьо гориво от "Газпром" през април е поредица от "удобни съвпадения" и е довело до завишени цени, разказа в пленарната зала служебният енергиен министър Росен Христов.

Той беше повикан в Народното събрание по искане на ГЕРБ-СДС. От партията поискаха информация за купуването на синьо гориво по времето на предходното правителство.

"Ние в продължение на месеци не разбрахме истината какво се случи с доставките на природен газ за България. Получихме информация, че предходното правителство е купувало газ с 30% завишение на цените. Доказателство за това са проформа фактури, които сме получили", обясни председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

По данни на ГЕРБ, България е купувала природен газ по 110 долара за магаватчас от дъщерно дружество на "Газпром", вместо по 84 долара за мегаватчас от самата "Газпром".

"Смятам, че информацията е важна не само за енергетиката на страната, но и за националната сигурност. На 1 април "Газпром експорт" уведомява Булгаргаз, че ще се промени схемата на плащане на природния газ чрез създаване на две сметки в Газпром Банк. На 13 април Министерски съвет взима решение "Булгаргаз" да не предприема действие за изменение на плащането и на 26 април Газпром спира доставките", разказа служебният енергиен министър Росен Христов.

По думите му, през февруари 2022 г. Людмил Йоцев е назначен за изпълнителен директор на Булгаргаз, като предишният му работодател е МЕТ Енерджи Трейдинг. „Булгаргаз“ не предприема действия за запазване на слотове въпреки спирането на доставките от Газпром. "МЕТ" обаче го прави, обясни Христов.

"Булгаргаз сключва договор с МЕТ Енерджи трейдинг за доставка на втечнен газ, като тези количества предвидливо са били запазени два месеца по-рано. През май е сключен договор с "Шиниър" без конкурс и прозрачна процедура. Тук идва поредното съвпадение, слотовете са купени пак от МЕТ Енерджи Трейдинг. Цената на доставения газ е с 30% по-висока", каза още министърът.

По думите му, "Булгаргаз" е закъснял и при договаряне на дългосрочни доставки на синьо гориво. Договорът с "Газпром" изтича в края на декември.

"На 16 август е сменено ръководството на „Булгаргаз“, заварваме договорени доставки за септември, но без закупени слотове. Не без изненада такива слотове са предложени и от МЕТ Трейдинг, но финансово бяха неприемливи. Водени са преговори с Турската компания „Боташ“, която спешно се е съгласила да осигури слот за доставка", каза Христов.

Новото ръководството на „Булгаргаз“ сменя изцяло стратегията, количествата се договарят чрез търгове на газов хъб „Балкан“. Съобразени са сроковете, така че едно редовно правителство да може да сключи средносрочни и дългосрочни договори.

На извънредна пресконференция от "Продължаваме промяната" разкритикуваха казаното от служебния енергиен министър Росен Христов. Оттам изтъкнаха, че не е възможно министърът да сравнява цената, по която България е можело да купува газ от "Газпром" и цената, която по-късно е договорена с частната фирма "МЕТ".

Според "Продължаваме промяната" в момента борсовите цени в международен мащаб са по-ниски и затова и договорените от България са по-изгодни, а не защото предходното ръководство на компанията е сключвало неизгодни сделки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев настоява за обвинения за още четирима висши военни
Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев настоява за обвинения за още четирима висши военни
ЕС предлага 18 милиарда евро през 2023 година за Украйна
ЕС предлага 18 милиарда евро през 2023 година за Украйна