Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Епидемиолог за хепатита: Говорим за епидемичен взрив, не е доказана връзка между случаите

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:28, 10.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

"Говорим за епидемичен взрив при мистериозния хепатит, не е доказана връзка между случаите. Аденовирусите протичат леко и са самоограничаващи се, предават се по въздушно-капков път. Важна е дезинфекцията - миенето на ръцете. Контактните на детето в Бургас, от което се чака резултатът от съмнителната проба, трябва да наблюдават децата си за симптоми. Може да има потъмняване на урината, става кафява", заяви в "Денят започва" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ при всеки един случай на заразно заболяване, което може да протече тежко, независимо дали при деца или възрастни, има място за притеснение.

"Чакаме резултата от днес. Има много неизвестни около това заболяване. По данни на Световната здравна организация към 23 април за първи път Великобритания съобщава за остър вирусен хепатит, не се знае какъв е причинителят. Знае се, че това не са класическите вируси като при хепатит А, B, C, D и E, те не са изолирани при нито едно от тези деца, които са на възраст между един месец и 16-годишна възраст", допълни д-р Христиана Бацелова.

Тя поясни, че мистериозният хепатит обхваща страните от Европа, както и САЩ и Израел. В Световен мащаб случаите вече са около 200.

"Няма категорични данни за връзка с коронавируса. Другата теория е за аденовирус. Има интерес към ваксината срещу хепатит А. Варицелата се завърна с невероятна сила, случаите на заболяването бележат много голям ръст", добави д-р Христиана Бацелова.

Тя коментира и кога трябва да бъдат преваксинирани хората от коронавирус.

"Чака се дали ще можем да поставяме и втори бустер", каза още д-р Христиана Бацелова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем български борци в класическия стил заминават за Тирана
Седем български борци в класическия стил заминават за Тирана
Събраната сума от кампанията "Левски е вечен" е надминала 2 милиона лева
Събраната сума от кампанията "Левски е вечен" е надминала 2 милиона лева