НОВИНИ

Ще наложи ли ЕС ембарго на руския петрол?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:07, 10.05.2022
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети снощи Будапеща в опит да убеди унгарския премиер Виктор Орбан да подкрепи петролните санкции срещу Русия, които Брюксел предложи.

След срещата фон дер Лайен написа в Туитър, че дискусиите за изясняване на въпроси, свързани със санкциите и енергийната сигурност, са били полезни, но е необходима по-нататъшна работа.

Иван Манев, ПП: България води преговори да бъде отложено за страната ни петролното ембарго на руски петрол

Унгария блокира в момента плановете за поетапно налагане на ембарго върху целия руски петрол и петролни продукти до края на годината, като част от шестия пакет от санкции срещу Русия.

Преговорите между посланиците на 27-те страни от блока се разпаднаха без сделка в неделя, а дипломатите в Брюксел все още не знаят кога ще бъде свикана нова среща.

Най-новото предложение на Европейската комисия предвижда Унгария и Словакия, които нямат излаз на море, да получат изключения от санкциите до края на 2024 г., а Чехия до юни 2024 година.

България също поиска изключения, но исканията на страната ни не бяха взети под внимание при последните представени редакции на пакета от санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачите излизат на национален протест отново
Превозвачите излизат на национален протест отново
Дъжд и слънце днес
Дъжд и слънце днес