Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ембарго за внос на руския петрол може да доведе до недостиг на горива на българския пазар

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:12, 09.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Бизнес
Слушай новината

Въвеждането на ембарго за внос на руски петрол у нас, може да доведе до недостиг на горива на българския пазар, обявиха от бранша. Отделно ще има и значително увеличение на цените на най-използваните видове.

Най-голямата рафинерия у нас използва все по-малко руски петрол, като за последните шест месеца, той заема около 50% в създадения микс.

"Но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистика, нито технология не е отработена", каза Илшат Шарафутдинов, председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД

Може да се наложи рафинерията да бъде спряна в случай на пълно заместване на руското гориво.

"Някои нефтове сме преработвали и можем да ги преработваме, някои не сме, а има и такива, които не могат да ги доставят, те са битоминозни, които изобщо не текат, венецуелския, например", каза Шарафутдинов.

Председателят на УС на "Лукойл": Засега няма заплаха да спрем работа, но нищо не можем да гарантираме

Само за последната година цените на дребно на горивата у нас са се увеличили с между 40 и 50% като от началото на януари досега поскъпването е между 15 и 20 на сто.

Смяната на гориво на най-голямата ни рафинерия не притеснява толкова бранша, колкото, че се очаква недостиг на петрол и увеличение на цените.

"Рафинерията в момента не може да работи без руски петрол. Ако се наложи някакво петролно ембарго, със сигурност цената ще се повиши до известна степен, а разликата, с това което виждаме в съседните държави като Румъния и Гърция, разликата е с между 20 и 30 стотинки", каза Светослав Бенчев от БПГА.

Светослав Бенчев: Ако България спре вноса на руски петрол, ще има дефицит на горивата

Експертите също прогнозират увеличение на цените.

"Разходите за транспортирането на суровия петрол от по-далечно разстояние ще са по-големи плюс това ще има конкуренция за танкерите, които са налични на световния пазар, което ще оскъпи допълнително горивото, но чисто физически не би трябвало да имаме проблем с преработката на друг вид нефт", каза Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията.

Енергиен експерт: България може да осигури нуждите си от горива и без руски петрол, всичко друго е манипулация

България към този момент е против въвеждането на ембарго за внос на руски петрол, като настояваме за отлагане от между 12 и 24 месеца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изследване: Българите очакват още по-голяма инфлация през следващите 12 месеца
Изследване: Българите очакват още по-голяма инфлация през следващите 12 месеца
Григор Димитров с победа на двойки на турнира от сериите "Мастърс" в Рим
Григор Димитров с победа на двойки на турнира от сериите "Мастърс" в Рим