НОВИНИ

Раздадоха компостери за биоразградими отпадъци на 240 семейства в 11 села

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 09.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Решение на проблема с изхвърлянето на биоразградимите отпадъци в контейнерите за смет намериха в община Калояново. На 240 семейства в 11 села бяха раздадени компостери, закупени със средства от направените отчисления по Закона за управление на отпадъците.

В село Ръжево вече са раздадени 20 компостера с вместимост 650 литра. Желаещите да оползотворят биоотпадъците си обаче са много повече.

"Селото ни е около 200 човека засега в момента съм записал 50 домакинства. Попитаха ме първо каква ще е цената. Казах, че това е пилотен проект, че това е безвъзмездно, но те трябва да подпишат протокол, че приемат компостера и да го използват по предназначение", обясни Николай Шкодров - кметски наместник на с.Ръжево.

Един от първите, които са получили компостер, е Иван Ненов, който преди една година от Пловдив със семейството си се преместил да живее в Ръжево. Вече има градина, в която е засадил различни плодни дръвчета и зеленчуци.

"Досега беше трудно, защото отпадъците не може да се изхвърлят, събирах ги някъде по двора на един куп и после в чували и на някакво сметище или се горяха. Сега с компостера цялата тази работа ми е уредена. В компостера слагаме и тревата от двора, растителните отпадъци от домакинството, обелки от краставици, картофи, всичко си го слагам в този контейнер", казва Иван.

Въпреки че в началото хората били скептични, сега интересът към компостерите е голям. Затова вече се работи по европейски проект за доставка на нови.

Очаква се новите компостери да стигнат до домакинствата до есента.

Вижте повече във видеото

Репортер: Таня Матева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Кюланов: Войната в Украйна ни показва колко е важно ЕС да е силен и да е единен
Цветан Кюланов: Войната в Украйна ни показва колко е важно ЕС да е силен и да е единен
"Български пощи" призовават пенсионерите да не се струпват в пощенските клонове в ранните часове
"Български пощи" призовават пенсионерите да не се струпват в пощенските клонове в ранните часове