НОВИНИ

Радев: България няма полза от нови избори

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
16:09, 09.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Общество
Слушай новината

Знамената на България и на Европейския съюз бяха издигнати на официална церемония пред президентството. Държавният глава не пропусна да коментира актуални теми. Отбеляза, че България трябва да следва собствения си интерес и посочи, че в момента най-малко имаме полза от нови избори.

Честванията в София на Деня на Европа започнаха пред Паметника на Незнайния войн.

"Днес е ден на почит и към малкото останали български ветерани от Втората световна война. Към всички хиляди българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, които допринесоха с живота си за обединена Европа, в която живеем днес", каза Радев.

Държавният глава коментира поредния кръг санкции срещу Русия, които Европейския съюз подготвя в отговор на войната в Украйна. Според Радев нашата зависимост от руския газ и петрол е голяма и затова България трябва да следва собствения си интерес при налагането на ембарго за внос на петрол от Русия.

"Рисковете са една чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия, структуроопределящи предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента", каза Радев.

В момента обаче не е време за избори, смята държавният глава: "Мисля, че най-малко в момента имаме полза от нови избори, българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес".

Във връзка с напрежението между него и вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова, Радев заяви: "Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписите си за износ на оръжие към трети страни, които тя много добре знае, че стигат до Украйна".

Държавният глава коментира и темата за вдигане на ветото за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Той определи като крайно неуместни опитите да се поставят ултиматуми на страната ни в тази посока.

"Натискът беше още по-голям миналата година, аз удържах на него и служебното правителство удържа два поредни съвета за разширяване. Така че може да се удържа, когато има ясни позиции и те отчитат не само българския интерес, но и истината", каза президентът.

Президентът очаква от правителството да има много ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушва в техния глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Генчовска разговаря с министъра по европейските и международните въпроси на Австрия
Министър Генчовска разговаря с министъра по европейските и международните въпроси на Австрия
Данаил Милушев е новият треньор на волейболния Добруджа 07
Данаил Милушев е новият треньор на волейболния Добруджа 07