НОВИНИ

От нашите пратеници в Украйна: Предупреждения за въздушни атаки на 9 май

Александър Марков
от Александър Марков
12:04, 09.05.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Заради възможни провокации някои градове в Украйна обявиха дълъг комендантски час на 9 май, а други - засилени мерки за сигурност.

Паралелно с офанзивата на изток, руските сили извършват ракетни атаки към Одеса. Западни посолства постепенно се завръщат в Киев.

Събитията в украинската столица Киев следят и нашите специални пратеници - Александър Марков, операторът Станислав Златев и видеотехникът Тодор Илиев.

Още преди няколко дни властите в Украйна предупредиха, че около 9 май могат да се очакват провокации по улиците или засилени въздушни атаки към големи градове в страната. Поради тази причина Одеса, който вчера беше атакуван с 9 крилати ракети, влезе в дълъг комендантски час - до утре 5.00 ч. сутринта никой няма право да се движи навън.

Местната власт в Киев не въведе комендантски час, но забрани масовите мероприятия.

В Украйна 8 май е Ден на възпоменанието и помирението, а 9 май - на победата, но датата е разделителна за украинското общество.

Путин на военния парад в Москва: Всичко ни подсказваше, че има нужда да се борим

В специална реч украинският президент Володимир Зеленски заяви, че десетилетия след победата над нацизма, Русия извършва "кървава реконструкция" на нацизма.

Това не е война между две армии. Това е война между два мирогледа. Днес празнуваме Деня на победата срещу нацизма. И няма да дадем на никого нито частичка от своята история. Гордеем се със своите предци, които като част от коалиция срещу Хитлер, са победили нацизма. Защото някои се сражават за царя, за фюрера, за партията и вожда, но ние се борим за родината. Никога не сме се сражавали срещу някого. Винаги сме се борили за самите нас. За свободата си. За независимостта си. И тази победа на предците ни не е била напразна. Те са се борили за свобода и са спечелили. Ние също се борим за свободата на своите деца и също ще победим. Скоро ще има два дни на победата в Украйна. А други няма да имат нито един, заяви президентът Зеленски.

В навечерието на 9 май се очакваше ЕС да наложи шести пакет санкции срещу Русия, включително постепенен отказ от руски нефт. В пореден кръг санкции, САЩ забраниха на 2600 души от Русия и Беларус, свързани с инвазията, да влизат в страната.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният национал Мартин Атанасов спечели титлата в Турция
Волейболният национал Мартин Атанасов спечели титлата в Турция
Тържествена церемония по повод Деня на Европа в ЕП
Тържествена церемония по повод Деня на Европа в ЕП