Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Мира Кожухарова: Няма повод за притеснение за новия хепатит, нужна е хигиена

от БНТ
09:13, 09.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се очаква да излязат резултатите от съмнителната проба за новия неопределен хепатит сред децата, докладван от редица държави в Европа.

Все още не е потвърдено дали има случай на мистериозния хепатит при деца в Бургас

В "Денят започва" епидемиологът проф. Мира Кожухарова заяви, че повод за притеснение няма, а годишно в страната ни се регистрират по около 100-200 случая на неопределен хепатит, включително и при децата.

"Хепатитът е сериозно заболяване по принцип. Има нужда от лечение, но няма място за паника. Простичко искам да кажа, че това нещо в България го е имало. Какъв е причинителят предстои да бъде доказано, но причина за специално безпокойство няма. Причина да спазваме хигиена, понеже идва лятно-есенният сезон, когато Хепатит А със сигурност ще се разпространява, разбира се, има. И мисля, че един от уроците, който научихме от ковид пандемията - да си мием ръцете, не е лошо", изтъкна тя.

Засега няма данни за връзка между неопределения хепатит и ковид, допълни проф. Кожухарова. Миналата година у нас са регистрирани около 30 случая на неопределени хепатити при децата. Сега властите трябва да наблюдават дали нивото на заболелите ще се повиши.

Към момента няма категорични данни какво причинява неопределения хепатит при децата. Предполага се, че Аденовирус 41 е причината, но той не е доказан при всички случаи.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът се обяви срещу скока на цената на водата в Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе
Омбудсманът се обяви срещу скока на цената на водата в Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе
Кирил Петков на 9 май: Отбелязваме празника на Обединена Европа
Кирил Петков на 9 май: Отбелязваме празника на Обединена Европа