Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Енергиен експерт: България може да осигури нуждите си от горива и без руски петрол, всичко друго е манипулация

от БНТ
09:08, 09.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Алтернатива на руския петрол за България съществува и страната ни може да задоволи потребностите си и в ситуация на ембарго срещу Русия. Това заяви в "Денят започва" енергийният експерт Мартин Владимиров, директор на Програма "Енергия и климат" към Център за изследване на демокрацията.

Светослав Бенчев: Ако България спре вноса на руски петрол, ще има дефицит на горивата

Според него аргументите, с които страната ни се противопоставя на незабавното спиране на вноса на руски петрол, са по-скоро политически, а цената на нефтопродуктите така или иначе се повишава.

"Цените ще се повишат в целия ЕС независимо дали България се включи в ембаргото или наложи вето на това решение. Дали разликата ще е 5% или 10% по-висока, не бива да се отказваме. Нека не забравяме защо се налага това ембарго. Спирането на вноса на руски петрол би задушило голяма част от приходите на руската икономика. Ако цената на сигурността на Европа е да плащаме 5 - 10% по-скъпо гориво, трябва да го направим", каза той.

Мартин Владимиров допълни, че ЕС ще насърчи и използването на механизми за компенсация на поскъпването на горивата. Според него, предвид собствеността на рафинерията в Бургас, може да се очаква саботаж в случай на ембарго на вноса на руски петрол. Според Мартин Владимиров обаче България може да се снабдява с горива и от алтернативни източници.

"България може спокойно да задоволи търсенето на горива без да използва рафинерията. И в момента около 40% от доставките на горива идват от други страни. Може с баржи по Дунава да се доставя или от рафинериите в съседни държави. Имаме алтернатива. Да - тя може да се окаже временно по-скъпа! Казвам временно, докато новите вериги на доставки се обработят. Но никой не трябва да плаши със спиране на доставки, защото това е откровена манипулация и политически натиск срещу България", изтъкна той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Мира Кожухарова: Няма повод за притеснение за новия хепатит, нужна е хигиена
Проф. Мира Кожухарова: Няма повод за притеснение за новия хепатит, нужна е хигиена
Карлос Алкарас пропуска турнира в Рим
Карлос Алкарас пропуска турнира в Рим