НОВИНИ

От нашите пратеници в Украйна: Дълъг комендантски час заради очаквани провокации по повод 9 май

Александър Марков
от Александър Марков
08:32, 09.05.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Заради възможни провокации някои градове в Украйна обявиха дълъг комендантски час на 9 май, а други - засилени мерки за сигурност. Паралелно с офанзивата на изток руските сили продължават да извършват ракетни атаки към Одеса.

Още преди дни властите в Украйна предупредиха, че около 9 май могат да се очакват провокации по улиците или засилени въздушни атаки към големи градове в страната. Поради тази причина Одеса, който вчера беше атакуван с 9 крилати ракети, влезе в дълъг комендантски час - до утре 5.00 ч. сутринта никой няма право да се движи навън, предават нашите специални пратеници в Украйна - Александър Марков, оператора Станислав Златев и видеотехника Тодор Илиев.

На Червения площад в Москва ще се проведе военният парад за Деня на победата

В Киев, където постепенно изглежда, че ситуацията се нормализира, такива забрани не бяха въведени, но няма да има масово отбелязване на 9 май. Всеки, който желае, ще може да сложи цвете на Паметника на незнайния воин, съобщиха местните власти.

В Украйна 8 май е Ден на възпоменанието и помирението, а 9 май - на победата, но датата е разделителна за украинското общество.

Два месеца и половина след началото на войната в Украйна в специална реч украинският президент Володимир Зеленски заяви, че десетилетия след победата над нацизма, Русия извършва "кървава реконструкция" на нацизма.

От нашите пратеници: Сирени за опасност в Одеса - екипът на БНТ от едно от бомбоубежищата (СНИМКИ И ВИДЕО)

Часове преди Одеса да влезе в комендантския час и екипът на БНТ да я напусне градът отново беше обстрелван с ракети и авиация от руските сили.

В навечерието на 9 май се очакваше ЕС да наложи шести пакет санкции срещу Русия, включително постепенен отказ от руски нефт. В пореден кръг санкции, САЩ забраниха на 2600 души от Русия и Беларус, свързани с инвазията, да влизат в страната.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас пропуска турнира в Рим
Карлос Алкарас пропуска турнира в Рим
Започва ръчно изплащане на пенсиите заради атаката срещу "Български пощи"
Започва ръчно изплащане на пенсиите заради атаката срещу "Български пощи"