НОВИНИ

Президентът Радев: Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 09.05.2022
6744
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев се включи в честванията за Деня на Европа днес. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова той почете паметта на загиналите български воини в борбата срещу фашизма.

Днес е ден на почит към малкото останали ветерани от Втората световна война. Към всички хиляди българи, взели участие в тази война и хилядите жертви, допринесли с живота си за Обединена Европа, в която живеем днес. Това заяви президентът Румен Радев, след като поднесе венци пред паметника на Незнайния воин.

Още акценти от изявлението на президента вижте в прякото включване на Гергана Гайдарова.

Най-малкото в момента имаме полза от нови избори, категоричен е Радев.

Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да се наложи българският интерес.

Президентът коментира и кризата със спрените доставки на газ.

Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави, нашата зависимост от руския газ и петрол, за съжаление не успяхме да постигнем диверсификация и нашата зависимост е голяма. Българите са най-бедните в ЕС и енергийно най-бедните. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване в цените на доставките. Напротив - борбата е по възможност те да се запазят същите.

Рисковете са една чудовищна инфлация, на която хиляди предприятия няма да издържат. Тежка икономическа и социална криза със солидни последствия, допълни той.

В отговор на въпрос за коментари на заместник министър-председателя по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията относно договори, сключени от служебното правителство за износ на българско оръжие, президентът заяви, че твърденията са некоректни и лесно проверими.

Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Но важен е подписът в комисията, която тя председателства, с който подпис се разрешава износът.

Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят българите, допълни президентът.

В отговор на журналистически въпрос за коментар на думи на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, президентът заяви, че според него е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България. Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме два поредни съвета за разширяване, подчерта Радев.

И аз, и служебното правителство показахме и обяснихме много добре позициите на България, така че те трябва да се възприемат. Тук става въпрос за права на човека, език на омразата... Това са неща, несъвместими с европейските принципи и ценности, категоричен е президентът.

Очаквам правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес, категоричен е Радев.

В 10.00 ч. пред президентството тържествено бяха издигнати българското знаме и това на Европейския съюз.

Сн. Пресцентър на президентството

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Далас изпепели Финикс с 20 тройки и изравни серията
Далас изпепели Финикс с 20 тройки и изравни серията
Омбудсманът се обяви срещу скока на цената на водата в Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе
Омбудсманът се обяви срещу скока на цената на водата в Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе