НОВИНИ

Цветан Кюланов: Войната в Украйна ни показва колко е важно ЕС да е силен и да е единен

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 09.05.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Днес ние в Европейския съюз отбелязваме мира. Фактът, че 9 май е най-големият празник за Европейския съюз доказва, че ние знаем стойността на мира и не сме забравили случилото се преди повече от 70 години, това каза в студиото на "Светът и ние" и.д. ръководителят на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов.

Войната в Украйна ни показва колко е важно ЕС да е силен, да е единен и да продължава да помага на всички европейски граждани, допълни той.

По думите му конфликтът в Украйна идва от един кремълски режим, в който Европа и ЕС нямат твърде много влияние. Европа е най-голямата икономика в света, така че икономическата тежест е важна. Това се вижда ясно с пакетите от санкции, където също се показа солидарността на Европа.

Цветан Кюланов акцентира, че последните 15 години отправят едно сериозно предизвикателство пред Европа, тъй като финансовата криза отне доста ресурси, но излизането от нея беше успешно. Той припомни, че финансовата криза беше последвана от миграционна криза, а пандемията задейства общ отговор - с обща поръчка на ваксини за цяла Европа и освен това с плановете за възстановяване, които да помогнат на по-засегнатите повече, така че да можем всички заедно да се възстановим.

"Сега с отговора на конфликта и с всички санкции, които се приемат, с другите мерки - преговори с Украйна. Днес председателят на ЕС Урсула фон дер Лайен е поела ангажимент Комисията да отговори на кандидатурата на Украйна следващия месец, показват една решителност и показват, че сме се поучили от предишни трудности, така че сега да действаме и по-бързо, и по-ефективно", очерта Кюланов.

Трябва да разграничим енергийната криза от войната, тъй като цените на енергоносителите и на източниците на енергия започнаха да се покачват месеци преди началото на конфликта, подчерта той и допълни, че това е процес, свързан с икономическото възстановяване след пандемията.

Военният конфликт ни помага по-бързо да се отървем от едни зависимости от режими, които могат да действат хаотично, нерационално и не могат да бъдат надежден партньор, каза още и.д. ръководителят на Представителството на ЕК в България.

Той е категоричен, че наблюдаваме началото на един преход, който ще се случи много по-бързо, отколкото сме си представяли.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон в Деня на Европа: Ще продължим да помагаме на украинския народ
Макрон в Деня на Европа: Ще продължим да помагаме на украинския народ
Раздадоха компостери за биоразградими отпадъци на 240 семейства в 11 села
Раздадоха компостери за биоразградими отпадъци на 240 семейства в 11 села