НОВИНИ

На парада в Москва: Путин сравни събитията в Украйна със сраженията през Втората световна война

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:42, 09.05.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Русия
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин сравни събитията в Украйна със сраженията през Втората световна война, но не обяви нова ескалация на конфликта и не посочи неговата продължителност. 77 години след победата над Третия райх той защити решението си за инвазия, за която обвини действията на Запада.

11 000 военни и над 130 единици бойна техника преминаха по Червения площад, но заради лошо време 77 хеликоптера и самолети останаха на летищата си.

Някои от представителните части на родовете войски скандираха "За Донбас", а след тях дефилираха най-новите танкове Армата и Т-90М, ракетни системи за залпов огън и междуконтинентални балистични ракети.

Преди демонстрацията на бойна мощ държавният глава припомни съветския героизъм от Втората световна война като вдъхновение за действията в Украйна.

"Обръщам се към нашите въоръжени сили и опълченците в Донбас - вие се сражавате за Родината, за нейното бъдеще, за да не може никой да забрави уроците от Втората световна война, за да няма място в света за палачи, наказателни акции и нацисти", каза Путин.

Противно на очакванията Владимир Путин не обяви нова ескалация на инвазията в Украйна, която дори не спомена по име. Западни наблюдатели отбелязват най-вече това, което руският президент не каза в 11-минутната си реч. Той не обяви конкретна победа в Украйна, не се ангажира със срокове за продължителността на конфликта и не спомена ожесточените сражения в Мариупол. Руският лидер повтори тезата си, че Русия е взела принудително, своевременно и единствено правилно изпреварващо решение в отговор на агресия.

"Извършваше се открита подготовка за поредна наказателна операция в Донбас, за нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим. В Киев говореха за придобиване на ядрено оръжие. НАТО започна активно военно усвояване на прилежащите към нас територии. Така за нас се създаваше абсолютно неприемлива заплаха непосредствено до нашите граници", каза Путин.

Президентът Путин се включи лично в шествието на Безсмъртния полк. По традиция близки на участници и загинали в Отечествената война дефилираха с портрети на ветераните, държавният глава носеше лика на своя баща, сражавал се на фронта. Инициативата се провежда от 2015 г., Владимир Путин я определи като "река на памет, гордост и надежда за по-добро бъдеще". Заради пандемията през последните две години, шествието се проведе в онлайн-формат.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи, румънци и украинци отбелязаха заедно Деня на Европа в Русе
Българи, румънци и украинци отбелязаха заедно Деня на Европа в Русе
Макрон в Деня на Европа: Ще продължим да помагаме на украинския народ
Макрон в Деня на Европа: Ще продължим да помагаме на украинския народ