НОВИНИ

Макрон в Деня на Европа: Ще продължим да помагаме на украинския народ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:41, 09.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Темата за войната в Украйна и солидарността с украинския народ доминира Деня на Европа. В Страсбург днес се състоя заключителната церемония от Конференцията за бъдещето на Европа. По време на конференцията в продължение на година гражданите на ЕС представиха своите виждания за това как трябва да се промени ЕС. Днес те бяха връчени на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на френския президент Еманюел Макрон и на председателя на ЕП Роберта Мецола.

Френският президент Еманюел Макрон смята, че Москва и Страсбург са показали днес двете различия на 9 май - от една страна демонстрацията на насилието и войната, а от друга - Европа на мира, която мисли за своето бъдеще.

“Това са два коренно различни подхода. Европейският проект е създаден, за да предпазва от война. Никога не трябва да забравяме това. Той беше създаден, за да предпази Европа от повтарянето на войната. Ние е стремим към мир, стабилност, социална справедливост, имаме амбиции в областта на климата, искаме да направим Европа по-демократична и суверенна. Не бих искал да коментирам Путин, но трябва да е ясно, че ние сме на страната на Украйна, ще продължим да помагаме на украинския народ с хуманитарна помощ, ще продължим да приемаме бежанци и да налагаме санкции на Русия, нашата отговорност е да направим всичко необходимо за прекратяване на конфликта, за да не се разрасне в останалата част на Европа”, заяви Макрон.

В първата си реч след преизбирането си за президент Макрон коментира, че Украйна вече принадлежи към европейското семейство. Според него след войната Европа трябва да изгради нова архитектура на сигурността.

Урсула фон дер Лайен обеща европейските институции да работят за реализацията на предложенията, направени от хората време на Конференцията за бъдещето на Европа. Според нея ако е необходимо, ще бъдат
променени и договорите на ЕС.

“За да се уверя, че ще предприемем бързи действия, ще обявя първите нови предложения в отговор на вашия доклад в моето обръщение за състоянието на Съюза през септември. Но трябва да стигнем още по-далеч. Например, винаги съм твърдяла, че гласуването с единодушие в някои ключови области просто вече няма смисъл, ако искаме да се движим по-бързо напред. Или че Европа трябва да играе по-голяма роля – например в здравеопазването или отбраната”, заяви Урсула фон дер Лайнен - председател на ЕК.

Европейските лидери отново подчертаха, че бъдещето на Западните Балкани също е в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На парада в Москва: Путин сравни събитията в Украйна със сраженията през Втората световна война
На парада в Москва: Путин сравни събитията в Украйна със сраженията през Втората световна война
Цветан Кюланов: Войната в Украйна ни показва колко е важно ЕС да е силен и да е единен
Цветан Кюланов: Войната в Украйна ни показва колко е важно ЕС да е силен и да е единен