НОВИНИ

Защо домът за стари хора "Свети Георги" във Варна продължава да работи, въпреки че е незаконен

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:21, 09.05.2022
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

След пожара в дома за възрастни хора във Варна, при който четирима души загинаха, районната прокуратура се самосезира, за да повери спазени ли са всички нормативни изисквания. Въпреки че стана ясно, че домът е незаконен - след като беше изгасен пожарът, хората там бяха върнати.

Защо един незаконен дом продължава да работи - по темата работа Татяна Йорданова.

В ръцете на разследващите има запис, който ясно показва, че един от обитателите - новонастанен мъж, умишлено е запалил пожара. Сега той е настанен в психиатрия. И точно тук идва първият въпросителен в този случай - ако мъж е имал психически проблеми, то той не е трябвало да бъде настанен в дом за възрастни. Едно от нарушенията, констатирани от министерството. Там се смесват хора с различни заболявания, включително с психични, което е абсолютно недопустимо според закона. Не се извършва социална работа с хората, а се задоволяват само базовите нужди. Не са сключени договори с лекари. Поради това и още редица нарушения Агенция към Министерството на труда и социалната политика на практика не е подновила лиценза на дома и е забранила той да функционира. Той обаче продължава да работи и да приема хора. Това е все едно лекар да практикува без диплома. Всички замесени институции обаче твърдят, че не могат да направят нищо, освен да констатират, че домът не трябва да работи. Законът не казва кой трябва да го затвори и дори сега в този час той продължава да работи над закона.

Мъж на 53 г. в дом за възрастни хора. Видео показва как умишлено подпалва дома.

"Пали ги на едното легло. След това прехвърля огъня върху другото и напуска стаята, пълзейки. Понеже същият е с церебрална парализа и е много трудно подвижен", заяви старши комисар Атанас Михов, директор на ОДП - Варна.

И предизвиква един основен въпрос.

"Как 53-годишно лице бива настанено в дом за стари хора, след като нито възрастово, нито по каквито и да е критерии отговаря на някакви изисквания", коментира Надя Клисурска, бивш заместник-министър на труда и социалната политика.

Не само той, домът също не отговаря на изискванията. Сега има табела, че е дом, но няма лиценз за това.

"От 1.01.2022 г. това вече не може да бъде наречено дом за стари хора. Това може да бъде наречено само сграда", каза Надя Клисурска.

"След като няма такъв лиценз, не би трябвало да функционира", каза Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна.

Но функционира. С редица неплатени глоби. Защо - питаме в социалното министерство.

След като са направени тези проверки защо нищо не е последвало?

"Не е издаден лиценз на този дом и е уведомена прокуратурата за това. Ние нямаме разпоредителни или някакви други силови функции как да затворим този дом. Не са плащани глобите - ние също нямаме сила да ги накараме да си платят глобите. Можем да ударим по една лепенка на вратата отвън, която някой ще скъса, защото ние какви сме да я слагаме така. Аз отказвам да нося отговорност след като сме си свършили работата, каза Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

А кой носи тогава такава отговорност?

Този, който не е разпоредил затварянето на дома.

Кой е трябвало да бъде това?

Според мен българската прокуратура, която е сезирана от нас, допълни министър Гьоков.

"Прокуратурата трябва да влезе в истинските си функции и да направи наистина нещо по-сериозно", каза Надя Клисурска.

И от прокуратурата казват, че нямат правомощия да затварят домовете. Броени дни преди трагичния инцидент от Апелативната прокуратура във Варна предупреждават, че домовете за възрастни във Варна имат редица нарушения. Сега след пожара и смъртта на 4 души Районната прокуратура във Варна също започва проверка по случая.

"Аз планирам една такава среща с прокуратурата - да си изясним нещата - как действа държавата оттук нататък, след като се констатират тия нарушения и няма кой да ги спре", заяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Оказва се, че законът е изчерпателен какви правила трябва да спазват социалните домове, но не и кой да ги затвори, когато не ги спазват. И благодарение на тази вратичка "сградата" продължава да работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на Европа беше отбелязан с шествие в Морската градина във Варна
Денят на Европа беше отбелязан с шествие в Морската градина във Варна
Михайлов: Удоволствие е да виждам радостта на местното население, когато завършим нов терен
Михайлов: Удоволствие е да виждам радостта на местното население, когато завършим нов терен