НОВИНИ

Заляха с боя посланика на Русия в Полша

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:31, 09.05.2022
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Във Варшава опит да се отбележи Деня на победата беше осуетен от протест срещу войната в Украйна. Посланикът на Русия Сергей Андреев беше залят с червена боя, когато пристигна заедно с дипломати, за да положи цветя на съветското военно гробище.

Делегацията беше посрещната с викове "фашисти" и не ѝ беше позволено да стигне до мемориала. Полската полиция помогна на дипломатите да се върнат в колите си. Посланикът каза пред репортери, че никой не е пострадал, но според руското посолство полицията е пристигнала твърде късно. Полското външно министерство изказа съжаление за инцидента и припомни, че дипломатите се ползват от специална защита. Москва остро протестира и окачестви инцидента като насилие, извършено от екстремисти, "при пълното бездействие на полицията".

Във военното гробище във Варшава са погребани над 20 000 съветски войници, загинали в боевете срещу нацистка Германия. След края на комунистическото управление в Полша бяха премахнати редица паметници на съветската армия, но военното гробище във Варшава остана непокътнато.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение на 9 май в София и Бургас (обобщение)
Напрежение на 9 май в София и Бургас (обобщение)
Дунав (Русе) се завърна в професионалния футбол
Дунав (Русе) се завърна в професионалния футбол