НОВИНИ

Епидемиологът Мира Кожухарова: Редът, дори да не ти харесва, е в пъти по-добър от безредието

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 15.03.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Здраве

"Изцяло поддържам обръщението на ръководителя на Националния щаб и това ми дава по-голяма увереност в този период. Аз видях, че държавата е влязла в своята роля. Това, че има Национален щаб, който действа, ни дава увереност, че е има ред. Виждането ми по отношение на реда е, че дори да не ти харесва, той е в пъти по-добър от безредието".

Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" епидемиологът Мира Кожухарова.

Според нея ние не сме загубили много време. "Ситуацията е много динамична, трудно е да я догониш. Общо взето нещата правилно започнаха. Те са и така описани в плановете за грипна пандемия. Такива планове са правени още 2007-2008 година, колегите са запознати с тях".

Тя припомни, че Националният щаб отговаря на национално ниво и поема отговорност за всяко едно свое разпореждане, но не по-малка е нашата отговорност, спазвайки разпорежданията, предпазвайки себе си, да предпазваме хората около себе си. "Така че всеки има своята отговорност и трябва да си я поеме", допълни епидемиологът.

Мира Кожухарова - епидемиолог: Ние трябва да бъдем готови в следващите седмици да се срещнем с голям брой случаи. Проблемът не е само в бройката, а в подбора на пробите. Зависи в каква общност ще попаднеш - възможно е да не са положителни, докато в съседната да бъдат положителни. Факт е, че случаите, които се появиха, с изключение на един, са случаи на хора, които не са пътували, не можеш да предполагаш, че са пътували някъде и са имали контакти с пътували хора.

Според нея оттук-нататък вниманието трябва да бъде насочено към хората с тежка пневмония, защото при тях е много вероятно да се касае за тази инфекция и не е важно дали са пътували, защото вирусът вече е сред нас. "Ние виждаме разпространението на тежките форми, не виждаме масовото разпространение на вируса, защото младите хора го изкарват безсимптомно или с леки симптоми".

Тя допълни още, че човек, изкарал веднъж коронавирус, придобива имунитет.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Кризата е възможност да направим по-голяма крачка към електронно обучение
Красимир Вълчев: Кризата е възможност да направим по-голяма крачка към електронно обучение
Блокирани в дома си жители на Мадрид аплодираха усилията на медицинските работници срещу заразата
Блокирани в дома си жители на Мадрид аплодираха усилията на медицинските работници срещу заразата