НОВИНИ

Ердоган: Мюсюлманите са изправени пред конфликт от Сирия до Афганистан

ердоган коронавирусът разкри несправедливостта запада
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:05, 25.08.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Мюсюлманите са изправени пред конфликт, миграция, бедност, болести в широк регион от Сирия до Афганистан, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

В обръщение към форума Младежта за ислямско сътрудничество (ICYF), който се провежда в Истанбул, той призова мюсюлманите да издигнат гласа срещу несправедливостите, на които стават свидетели.

"Мюсюлманите трябва да поемат отговорност за собствения си мир и благополучие, както и за сигурността и бъдещето на цялото човечество, и да издигнат гласа си срещу несправедливостите, на които стават свидетели", каза Реджеп Тайип Ердоган във видеообръщението към участниците.

Отбелязвайки, че светът е свидетел на едни от най-бурните времена в човешката история, турският президент подчерта, че проблемите със сигурността, терористичните заплахи и епидемията от коронавирус пречат за постигането на желания мир.

"Мюсюлманите, които се борят с конфликти, миграция, бедност и болести в широкия регион от Сирия до Афганистан, от друга страна, трябва да се борят с нарастващата ислямофобия и културния расизъм, особено в западното общество", допълни Ердоган.

Меркел: Афганистан може да стане огнище на тероризъм

Турският президент отново призова за реформа на Съвета за сигурност на ООН, като повтори една от дългогодишните си максими, че "светът е по-голям от пет", имайки предвид петте постоянни членове на съвета. При всяка възможност Турция обръща внимание на глобалната несправедливост, подчерта Ердоган.

Той призова младите хора да участват "много активно в политиката, академичните среди, спорта, търговския и социалния живот".

"Очаквам да не позволявате на никого да се изправи между нас и да ви разделя по етнически, сектантски или културни различия", каза Ердоган.

Представители от 56 държави членки ще обсъдят стратегията на форума Младежта за ислямско сътрудничество, младежкото развитие, икономическите възможности, културата, изкуствата, спорта, работата в мрежа и екологичните въпроси.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители настояват за присъствено обучение, готови са на протести
Родители настояват за присъствено обучение, готови са на протести
Въздушно шоу и планинско колоездене на фестивал в Благоевградско
Въздушно шоу и планинско колоездене на фестивал в Благоевградско