НОВИНИ

Ердоган назначи нов управител на Централната банка

живо ердоган награждава спасители помагали труса турция
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:45, 09.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за нов управител на Централната банка на Турция, съобщи държавният вестник на страната.

Досегашният ръководител Шахап Кавджъоглу е назначен за ръководител на Агенцията за банково регулиране и надзор (BDDK).

Бивш съизпълнителен директор на First Republic Bank и управляващ директор в Goldman Sachs, Еркан се срещна с новоназначения министър на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек в Анкара в понеделник.

Анализаторите предполагат, че назначаването на Шимшек може да е сигнал за оттеглянето на правителството от икономическата политика, съсредоточена върху ниските лихвени проценти.

През последните няколко години правителството настояваше за парични стимули, като се стремеше да постигне ценова стабилност чрез намаляване на разходите по заемите, стимулиране на износа и превръщане на хроничните дефицити по текущата сметка в излишъци.

Кавджъоглу намали основния лихвен процент от 19% през 2021 г. на 8,5%.

Шимшек, който е високо ценен от финансовите пазари, заяви, че страната няма друг избор, освен да се върне на "рационална основа", за да осигури предвидимост на икономиката.

Кариерата на Еркан обхваща Уолстрийт и заседанията на управителните съвети на американските компании, а образованието ѝ включва докторска степен по финансово инженерство от Принстън.

В началото на 40-те си години Еркан е петият ръководител на централната банка на страната в рамките на четири години.

Тя е във First Republic от 2014 до 2021 г. на длъжности, които включват президент, член на борда и главен инвестиционен директор, преди да подаде оставка с изненадващ ход преди повече от година.

Тази година базираният в Сан Франциско кредитор стана най-голямата американска банка, която фалира от 2008 г. насам, след като беше погълната от регулаторите и продадена на JPMorgan.

Еркан е била директор в борда на Marsh McLennan, фирма от Fortune 500, а миналата година е назначена за главен изпълнителен директор на Greystone, фирма за финансиране и инвестиции в недвижими имоти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва миене на улиците в София с временно затваряне на улици
Започва миене на улиците в София с временно затваряне на улици
Берое и Спортист Своге определят последния участник в Първа лига през сезон 2023/2024
Берое и Спортист Своге определят последния участник в Първа лига през сезон 2023/2024