НОВИНИ

ЕС: Договорът за добросъседство с България донесе огромни ползи за Скопие

експертните групи министерствата външните работи българия рсм проведоха заседание
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:42, 05.06.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър призова Република Северна Македония да спазва Договора за добросъседство с България, Преспанското споразумение и Охридското рамково споразумение.

"Въпросните споразумения донесоха значителни придобивки за Северна Македония. За Европейския съюз е изключително важно пълното изпълнение на трите договора", подчерта дипломатът.

По думите му има "огромни ползи" от подписването на Охридския рамков договор и Договора с България.

"Точно поради тази причина, за ЕС е изключително важно надграждането на това сътрудничество и тези постижения, които са постигнати досега. Трябва да се работи за пълното прилагане и на трите споразумения, което ще допринесе за по-бързото членство, всъщност за ускоряване на пътя на европейската интеграция на вашата страна", каза още Дейвид Гиър.

"Споразумението от Преспа, което се обсъжда толкова горещо в този момент, донесе огромни ползи за вашата страна. Търговията между Северна Македония и Гърция се удвои след подписването му. Разви се културното сътрудничество, а комуникацията между народите на двете страни се засили. Увеличи се и сътрудничеството във военната област между армиите на двете държави", посочи той след откриването на Европейския дом в Тетово.

Гиър заяви, че в резултат на подписването на Преспанския договор възприятието и позицията на Скопие на международно ниво са засилени.

Дипломатът отбеляза, че Съюзът очаква в най-скоро време формирането на стабилно правителство, което да предприеме "всички необходими стъпки за осъществяване на всички реформи и присъединяване на страната към Европейския съюз".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: България трябва да продължи да развива ядрена енергетика
Румен Радев: България трябва да продължи да развива ядрена енергетика
Италия спечели първата си европейска титла по футбол за юноши до 17 г.
Италия спечели първата си европейска титла по футбол за юноши до 17 г.