НОВИНИ

ЕС предлага 18 милиарда евро през 2023 година за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:03, 09.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
европейската комисия време отговорни решения северна македония
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес нов пакет за Украйна в размер на до 18 милиарда евро за 2023 г.

Средствата ще бъдат под формата на силно облекчени заеми, които трябва да бъдат върнати в рамките на максимум 35 години, считано от 2033 година.

ЕК предлага разходите по лихвените проценти да бъдат покрити от ЕС чрез допълнителни целеви плащания от държавите-членки. За да осигури средствата за заемите, Комисията предлага те да бъдат заемани на капиталовите пазари.

Финансовата помощ на ЕС гарантира предвидими средства за Украйна – средно 1,5 милиарда евро на месец, което ще помогне за покриване на значителна част от краткосрочните нужди на страната.

Киев и Международният валутен фонд са изчислили, че страната се нуждае от между 3 и 4 милиарда евро на месец, за да покрива нуждите си. Подкрепата, предложена от ЕС, ще трябва да бъде съчетана с подобни усилия от други големи донори, за да се покрият всички нужди от финансиране на Украйна за 2023 г.

Според Брюксел благодарение на този пакет Украйна ще може да продължи да изплаща заплати и пенсии и да поддържа функционирането на основните обществени услуги, като например болници, училища и жилища за преместени хора.

Това също така ще позволи на страната да осигури макроикономическа стабилност и да възстанови критичната инфраструктура, унищожена от Русия като енергийна инфраструктура, водни системи, транспортни мрежи, пътища и мостове.

Подкрепата по инструмента ще бъде придружена от условия за реформи за по-нататъшно укрепване на върховенството на закона, доброто управление, мерки за борба с измамите и корупцията в Украйна.

За да гарантира гладкото изпълнение на пакета, Комисията представя три законодателни предложения. Те ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС в Съвета, преди да влязат в сила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дисциплинарната комисия към БФС глоби Левски и ЦСКА заради фенски прояви
Дисциплинарната комисия към БФС глоби Левски и ЦСКА заради фенски прояви
Преизбраха Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба
Преизбраха Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба