НОВИНИ

Естония и Литва забраниха влизането на коли с руска регистрация

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:15, 13.09.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

В Естония и Литва влезе в сила забрана за влизане в страната на автомобили с руска регистрация. Мярката беше обявена като препоръка от Европейската комисия и е част от санкциите срещу Русия.

В петък Комисията отправи препоръки за прилагането на санкциите срещу Москва. Те предвиждат забрана за влизане на коли с руска регистрация на цялата територия на ЕС, независимо от основанията за преминаване на границите.

Забраната важи не само за частни автомобили, но и за превозни средства на компании. Мярката е в сила за всички страни-членки. В Естония митнически служители прилагат новите европейски правила като шофьорът или трябва да се върне в Русия с превозното средство, или да го остави на границата.

"В момента не правим разграничение кой е шофьорът и собственикът. Автомобили с руски регистрационни номера се връщат на границата. В препоръките Комисията не е направила разграничение за собственика. При проблем всеки случай може да бъде разглеждан отделно в бъдеще, но в края на краищата всичко, което идва от Русия, е обект на санкции", заяви Лаури Ляанемец - министър на вътрешните работи на Естония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Григорова: Бюджетът на София е несоциален
Ваня Григорова: Бюджетът на София е несоциален
Примож Роглич спечели 17-ия етап от колоездачната обиколка на Испания
Примож Роглич спечели 17-ия етап от колоездачната обиколка на Испания