НОВИНИ

Етническата карта влезе в битката за ДПС - какво е съотношението на силите между Доган и Пеевски

Николай Минков
от Николай Минков
13:00, 12.07.2024
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Нови двама депутати напуснаха парламентарната група на ДПС и още веднъж промениха съотношението на силите между Доган и Пеевски. Към този час 23-има депутати от партията остават в нея, а други 24 са вече независими народни представители.

В битката между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя Делян Пеевски беше извадена още една карта - етническата.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви подкрепа за Пеевски и изтъкна, че има натиск на етнически принцип върху хората, които остават в този лагер.

"От десет дни всички наши активисти са атакувани по телефона, когато се приберат по родните си места с подобни тези. Те не са атакувани с "вижте, неправилно се управлява партията или допуснати са грешки", а с "Ние, турците, ще си дадем партията ли", каза Йордан Цонев.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Думите му предизвикаха реакция от страна на депутатите, подкрепящи Доган.

"Тук сме, за да изразим нашето категорично несъгласие със създаденото етническо напрежение. Наши дългогодишни членове се опитват да внасят раздор в партията. ДПС е доказала, че е мост на мир и тук, и на Балканите. Всички разбраха, че като няма как да се справят с Ахмед Доган, търсят други решения. Доган е този, който донесе етническия мир в България. "Не" на дискриминацията, "не" на етническото напрежение в България", заяви Валентин Тончев на брифинг на независимите депутати, които доскоро бяха част от ПГ ДПС .

"Чухме анонс по отношение на етнически някакви компоненти. Искам да заявя категорично, познавайки много добре философията на Доган, за който едва ли е необходимо да кажем, че е в основата на етническия модел. Един от основните радетели на този процес, ДПС, казвам най-отговорно, е за единение и заедност на всички в България. Приближаването до такива представи и въобще - тълкуване, е много опасно. Никой да не си позволява да се допира до тази карта. Няма такъв момент, ние сме заедно с колегите", каза председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

"Нека г-н Данчо Цонев да не си слага дивиденти с това и да не си играят с етническата карта, защото, който вади етническата карта, мисля, че си заминава от политиката", каза Рамадан Аталай.

Искра Михайлова от ПГ на ДПС опита да успокои страстите като изтъкна, че кризата ще разрешат колективните органи на ДПС.

"ДПС е голяма партия с много колективни органи - те ще разрешат кризата. Това е начинът. Изгубихме втория мандат, зарадвахме много наши политически противници. Може би е било част от причините и механизмите", коментира тя.

Етническата тема беше засегната в коментарите и на парламентарно представените партии, които призоваха тя да не бъде поставяна на дневен ред.

"Езикът на омразата ни притеснява във всички форми, защото многократно сме казвали, че не подкрепяме политически субекти да изграждат своята идентичност на базата на омразата и на базата на това, че не подкрепят дадена политическа партия. Така че, отивайки на избори, трябва да преосмислим поведението си, ако искаме да излезем от тази парламентарна криза", каза Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Не вярвах, че ДПС ще стигне дотам, да използва етническия въпрос за вътрешно партийни разчиствания на някакви техни отношения, които не познавам. Ако мога да ги призова да не допускат това да стане - българи срещу мюсюлмани. Не, изключително опасно е не само за България, но за балканите", коментира Корнелия Нинова от ПГ на БСП.

"ДПС преди 30 години беше създадена в името на това да осигури етническия мир в България. Може би в годините го е правела умело до момента, но отдавна процесите не са такива, за каквито се създаде. Доста сериозни корпоративни интереси защитаваха определени фактори в годините", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Предстои да разберем дали още депутати ще се отцепят от парламентарната група на ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамид Хамид: Доган няма да позволи на група деребеи да използват етническата карта
Хамид Хамид: Доган няма да позволи на група деребеи да използват етническата карта
Четири пожара бушуват едновременно в Пловдивско
Четири пожара бушуват едновременно в Пловдивско