НОВИНИ

Етнически българи от Одеска област искат НС да осъди призива на лидера на "Възраждане"

живо ото народно събрание събира първото заседание
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 01.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Европа
Слушай новината

Представители на местните власти на населените места в Украйна с компактно живееща българска общност се обръщат с призив към Народното събрание на България. В него се казва, че местните власти на Украйна от градовете и селата на Одеска област осъждат изказването на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за автономия на българите в Южна Бесарабия.

Те казват, че според тях става дума за груба намеса във вътрешните работи на държавата им Украйна, което е подкрепа за сепаратизъм и за руската военна агресия срещу Украйна.

Припомнят, че след възстановяването на независимостта на Украйна през 1991 година етническите българи са получили всички законодателни възможности да запазят своята идентичност, както и да изучават и развиват своя език и култура.

Те подчертават, че украинската част на Бесарабия, Одеска област, е мултикултурен регион и че подобни сепаратистки изказвания на представител на българските власти обиждат не само етническите българи, но и гагаузите, молдовците, албанците, ромите, германците, арменците и другите народи, които живеят мирно на тази територия повече от 200 години.

Подписалите искат българският парламент да осъди призива на ръководството на партия "Възраждане" и опитите за намеса във вътрешните работи на Украйна и да използва местните етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси.

Те отправят призив българското Народно събрание, както и всички компетентни органи в страната ни да предприемат всички необходими мерки лидерът на "Възраждане" да бъде подведен под отговорност.

Престоят на Костадинов като председател на парламентарната комисия за българите в чужбина в 48-ото НС е било според авторите "срамна страница от историята на България".

Автор: Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквайте "В кадър": "Среща в Банат“ - как банатските българи в Румъния съхраняват българските традиции
Очаквайте "В кадър": "Среща в Банат“ - как банатските българи в Румъния съхраняват българските традиции
Денков: Има напредък в преговорите, имайте търпение
Денков: Има напредък в преговорите, имайте търпение