НОВИНИ

Еверест вече е затворен за експедиции заради коронавируса

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
22:40, 13.03.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Общество

Край на експедициите към Еверест до края на сезона заради коронавируса. Непал спира да издава разрешителни и туристически визи от утре до 30 април. Преди това същото направи и Китай. Каква е ситуацията за хората, които вече са там, разказа от Непал наш сънародник.

Сезонът на експедициите към Еверест и други хималайски върхове още не е започнал, но вече е на практика отменен с решението на непалските власти. Георги Петков планира пътуването до Базовия лагер на Еверест отдавна и кризата с коронавируса го застига в Намче Базар - градче на 3500 метра височина - отправната точка за повечето експедиции в Хималаите.

Георги Петков, Намче Базар, Непал: В момента единствените хора, които ходят натам, към Базовия лагер на Еверест, са тези, които са дошли за трекинг. Има много отказани резервации заради уплахата от коронавирус. Много хора от други части на света просто са се отказали да си направят пътешествието. Тук всички хижи са празни. Сезонът е много слаб. Но въпреки това хората тук приемат всичко с усмивка.

В Непал са 14 от най-високите върхове на планетата и властите печелят по 4 милиона долара от разрешителните за изкачването им, като всеки желаещ плаща по 11 000 долара. Но сега хижите са празни, чужденците ги няма, а кризата ще се отрази на много от местните хора.

Георги Петков, Намче Базар, Непал: За местните хора, които разчитат изцяло на пари, идващи от тези международни експедиции, това е тотална катастрофа. Тази година те няма да изкарат никакви пари, което за тях е голям проблем, защото по този начин си изхранват семействата. И пак, въпреки това, тези хора са супер положителни към всички лоши новини, които могат да прочетат или да си препредадат един на друг.

В Непал има само един потвърден случай на заразен, но страната граничи с Индия, където са над 70.

Георги Петков, Намче Базар, Непал: Това, което трябва да научим ние от тях и да приемем от техния начин на живот е, че каквото и да ни се случва, пред каквито и трудности да сме изправени, ние трябва да ги приемаме нормално, без паника и съвсем позитивно да гледаме на нещата. Това е, което аз виждам, че се случва тук и това е, коети ние трябва да научим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Героите зад статистиката на коронавируса
Героите зад статистиката на коронавируса
Франческо Мартино: Границите в момента нямат никакво значение, заедно можем
Франческо Мартино: Границите в момента нямат никакво значение, заедно можем