НОВИНИ

Евробарометър: Половината българи биха гласували на изборите за Европейски парламент

европейски избори 2024 правилата варират различните страни членки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:44, 17.04.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

За половината българи, ако изборите за евродепутати бяха следващата седмица, вероятно биха гласували, показват данните от проучване на Европейския парламент. Такъв отговор дават 71 на сто от останалите граждани на ЕС. Всеки трети българин и 14 на сто от останалите в ЕС не биха гласували за евродепутати, сочат данните от допитването, извършено през февруари.

Най-положително виждат ЕП у нас учениците и студентите (55 на сто), на второ място с 50 на сто са висшистите, а в групата на среднистите това мнение се споделя от около 40 на сто. За 56 на сто от гражданите на ЕС и за 41 на сто от българите би било добре ЕП да има по-важна роля, докато 28 на сто в ЕС и 39 на сто у нас очакват обратното.

Едва 40 на сто от хората у нас изразяват интерес към изборите за евродепутати, докато в останалата част от ЕС този дял е 60 на сто. Най-незаинтересовани са българите на възраст 15-24 години и тези над 55 години. За 32 на сто от българите личното участие в изборите е много важно (53 на сто в ЕС), за 43 на сто има важност (36 на сто в ЕС), а за 23 на сто не е важно (10 на сто в ЕС). За 49 на сто от хората у нас е важно участието в националните избори (69 на сто в ЕС), за 36 на сто това е донякъде важно (25 на сто в ЕС), а за 14 на сто не е толкова важно (5 на сто в ЕС).

Близо половината български граждани (48 на сто) изразяват очакване в предизборната кампания да бъде обсъдена борбата с бедността (33 на сто в ЕС) и подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (40 на сто в България и 31 на сто в ЕС). Най-големият дял от участниците в допитването (47 на сто) изразяват очакване в следващите пет години ЕП да защитава на първо място мира. Според 33 на сто в ЕС (20 на сто у нас) ЕП трябва да пази демокрацията. Всеки трети българин настоява за защита на националните идентичности (15 на сто в ЕС) и свободата на движение (12 на сто в ЕС).

Положителна представа за ЕП имат 43 на сто от българите (41 на сто от останалите в ЕС), неутрално мнение изразяват 34 на сто (40 на сто в ЕС), а отрицателна - 20 на сто у нас и 18 на сто в останалите европейски страни. Над половината от българските участници в допитването (55 на сто) и останалите (61 на сто) са оптимисти за ЕС, като 53 на сто у нас не следят европейските въпроси (40 на сто в ЕС).

За 48 на сто от българите и останалите в ЕС гласът им не се чува в Европа. За половината българи и 60 на сто от останалите в ЕС гласът им се чува в собствената им държава. За 47 на сто у нас и за 67 на сто от останалите в ЕС гласът на собствената държава има тежест в ЕС. Половината българи (52 на сто) и 71 на сто от останалите участници в проучването казват, че страната им печели от принадлежността към ЕС.

Над половината българи (56 на сто) са на мнение, че демокрацията в страната не се развива добре (42 на сто в ЕС), а 42 на сто са доволни (56 на сто в ЕС). Българите и останалите в ЕС споделят сходно виждане за демокрацията в ЕС - 50-52 на сто са удовлетворени, а недоволните са 42-43 на сто.

Половината българи изразяват положително отношение към Китай (24 на сто в ЕС), а 40 на сто - към Русия (12 на сто в ЕС). Също половината българи имат отрицателно отношение към САЩ (47 на сто в ЕС) и положително към Турция (26 на сто в ЕС).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов рибарски пристан за лодки изградиха край Бургас (СНИМКИ)
Нов рибарски пристан за лодки изградиха край Бургас (СНИМКИ)
Христо Стоичков и Красимир Балъков ще водят двата отбора в мача по повод 100-годишния юбилей на Етър
Христо Стоичков и Красимир Балъков ще водят двата отбора в мача по повод 100-годишния юбилей на Етър