Еврокомисията подписа втори договор за ваксина срещу COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:32, 18.09.2020
Чете се за: 01:49 мин.
По света
еврокомисията подписа втори договор ваксина covid
Снимка: Pixabay

Европейската комисия днес подписа втори договор с фармацевтично дружество за ваксина за COVID-19. Договорът със Sanofi-GSK ще позволи на всички държави — членки на ЕС да закупят до 300 милиона дози от ваксината, разработена от компанията. Освен това държавите членки могат да дарят определен брой дози на държавите с по-ниски и средни доходи.

Комисията вече подписа договор с AstraZeneca и продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna и BioNTech), с които приключи проучвателните разговори.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен каза: „С днешния си договор със Sanofi-GSK Европейската комисия отново показва ангажимента си да гарантира равен достъп до безопасни, ефективни и достъпни ваксини не само за европейските граждани, но и за най-бедните и най-уязвимите хора в света. Скоро ще бъдат сключени споразумения с други дружества и ще се изгради диверсифициран портфейл от обещаващи ваксини въз основа на различни видове технологии, което ще увеличи шансовете ни за намиране на ефективни средства за защита от вируса.“

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Като се има предвид, че няколко държави в Европа са изправени пред нови огнища след лятната ваканция, безопасната и ефективна ваксина повече от всякога се възприема като най-добрия начин за преодоляване на тази пандемия и на разрушителните последици от нея за нашите икономики и общества. Това второ споразумение е още един крайъгълен камък в стратегията на ЕС в областта на ваксините. Днес разширяваме възможностите си да гарантираме, че гражданите на ЕС и хората целия по свят могат постепенно да се върнат към ежедневието си и да се чувстват в безопасност.“

Днешният договор се финансира от инструмента за спешна подкрепа, който отделя средства за създаването на портфейл от потенциални ваксини с различни профили, произведени от различни дружества.

Sanofi и GSK разработват рекомбинантна ваксина за COVID-19, като използват иновационни технологии и от двете дружества. Sanofi ще допринесе с антиген на S-протеин на вируса на COVID-19, който се основава на рекомбинантна ДНК технология. GSK ще участва със своята адювантна технология, която е от особено значение в случай на пандемия, тъй като може да намали количеството протеин в една доза ваксина, което ще позволи да бъдат произвеждани повече дози ваксини и по този начин ще се допринесе за защитата на повече хора. Комбинацията от протеин-базиран антиген заедно с адювант е добре установена практика и се използва в редица налични днес ваксини, за да се подобри имунната реакция. Тя може също така да подобри вероятността за създаването на ефективна ваксина, която да може да се произвежда в по-голям мащаб.

Дружествата започнаха етапи 1 и 2 на проучванията си през септември, които ще бъдат последвани от етап 3 на проучванията до края на 2020 г. Ако тези проучвания са успешни и при отчитане на регулаторните съображения, дружествата имат за цел да предоставят ваксината на разположение до втората половина на 2021 г.

Заедно с държавите членки и Европейската агенция по лекарствата Комисията ще използва съществуващите възможности за гъвкавост, за да ускори разрешаването и предоставянето на разположение на успешни ваксини срещу COVID-19. Регулаторните процеси ще бъдат гъвкави, но ще останат солидни. Всяка пусната на пазара ваксина трябва да отговаря на необходимите изисквания за безопасност и да бъде подложена на научна оценка от Европейската агенция по лекарствата като част от процедурата по предоставяне на разрешения в рамките на вътрешния пазар на ЕС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
72-а вечер на антиправителствен протест в столицата
72-а вечер на антиправителствен протест в столицата
10 години след пропадането на асансьора в "Майчин дом" - част от делата продължават
10 години след пропадането на асансьора в "Майчин дом" - част от делата продължават