НОВИНИ

Еврокомисията пусна сайт с информация за пътуванията в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:44, 15.06.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Европа
еврокомисията пусна сайт информация пътуванията

Еврокомисията пуска Re-open EU — уебсайт, който ще способства за безопасното възобновяване на пътуването и туризма в цяла Европа. На сайта има актуална информация за границите и за наличните транспортни средства и туристически услуги в държавите членки.

Re-open EU ще съдържа и предоставени от държавите членки практически сведения относно ограниченията за пътуване, мерките в областта на общественото здраве и безопасността (като спазване на отстояние между хората и носене на предпазни маски), както и друга полезна информация за туристическите оферти в ЕС и в държавите членки.

Така при планирането на своите почивки и пътувания през лятото и след това европейците ще бъдат добре информирани и ще могат да вземат отговорни решения с оглед на продължаващите рискове, свързани с коронавируса.

По този повод комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: “След седмиците на ограничителни мерки сега вътрешните граници на ЕС се отварят отново. Уебсайтът Re-open EU, който пускаме в действие днес, ще осигурява на пътуващите лесен достъп до информация, за да им помогне да планират пътуванията си спокойно и да избегнат рискове. Той ще бъде в услуга и на собствениците на малки ресторанти и хотели, както и на градовете в цяла Европа - те ще могат да почерпят вдъхновение от вече разработени иновативни решения”.

“Европа разполага с огромно културно наследство, което е едно от най-важните ни преимущества. Но тъй като през последните месеци не може да се пътува и повечето места са затворени, културата и туризмът бяха засегнати сериозно. Платформата Re-open EU предоставя най-необходимата актуална информация, така че отново да започнем да опознаваме Европа безопасно”, заяви комисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, както и за Съвместния изследователски център (JRC).

Платформата Re-open EU е част от оповестения от Комисията на 13 май 2020 г. пакет от мерки в областта на туризма и транспорта, който има за цел да възстанови увереността у пътуващите и да спомогне за безопасното възобновяване на туризма в ЕС при спазване на необходимите здравни предпазни мерки.

Новата платформа, която има и версия за ползване на мобилни устройства, събира на едно място актуална информация от Комисията и от държавите членки и ще служи като основна отправна точка за всеки, който пътува в ЕС. С помощта на интерактивна карта хората ще могат да намират информация, актуални данни и съвети за всяка държава — членка на ЕС. Достъпът до платформата ще се извършва чрез приложение или уебсайт. Тя ще бъде на разположение на 24-те официални езика на ЕС.

Платформата освен това ще предлага информация относно схемите с ваучери за патронаж: чрез тях потребителите могат да подкрепят своите любими хотели или ресторанти, като си купят ваучери за престой или консумация, които да използват в бъдеще, когато те отново отворят вратите си.

По този начин ще се допринесе за възстановяването на сектора, когато ограниченията отпаднат и границите се отворят отново. Благодарение на ваучерите за патронаж предприятията ще могат да преодолеят затрудненията с паричните потоци и да предоставят услугите на по-късен етап. Платената от клиента сума отива директно при доставчика на услугата. С тази специална страница Комисията желае да улесни връзката между участващите предприятия и заинтересованите потребители, особено при пътувания в чужбина.

Междувременно българското Външно министерство започна да публикува на сайта си актуалните данни за обстановката, условията за преминаване на граници и влизане в съответните държави, във връзка с разпространението на коронавируса. Информацията е достъпна в рубриката "Пътувам за..." https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Важна информация за разсрочване на кредитите и безлихвените заеми
Важна информация за разсрочване на кредитите и безлихвените заеми
Разследват смъртта на 3-годишно, взето в приемно семейство
Разследват смъртта на 3-годишно, взето в приемно семейство