НОВИНИ

Евролидерите ще обсъдят войната в Украйна на среща в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:31, 15.12.2022 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
евролидерите обсъдят войната украйна среща брюксел
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят днес на среща на върха в Брюксел последните събития във връзка с войната Украйна и начините да се помогне на страната да преживее тази зима.

Държавните и правителствени ръководители ще говорят за продължаващата политическа, военна, хуманитарна и гражданска подкрепа за Киев и начините да бъде подпомогнато възстановяването на украинската критична инфраструктура.

България е представена от президента Румен Радев. Лидерите от ЕС продължават да бъдат ангажирани с предоставянето на финансова помощ и и дългосрочното възстановяване на Украйна.

Европейският съвет ще обсъди и енергийната криза. Евролидерите ще направят преглед на напредъка по решенията, свързани с намаляване на търсене на енергия, осигуряването на енергийни доставки и понижаването на цените. Очаква се президентите на Българи и Румъния да поставят и въпроса за Шенген.

"Този съвет има няколко цели. Ще продължим да работим в подкрепа на Украйна в контекста на войната и руската агресия. Франция организира конференция за солидарност с украинския народ, мобилизирахме над един милиард евро помощ. Деблокирахме също 18 милиарда евро. Ще обсъждаме и нов пакет санкции. Втората цел е консолидиране на стратегията за Юга, общите действия за района на Средиземноморието. Обсъждаме и въпроса за енергията, ще прецизираме мандата на комисията за обща покупка на газ", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
211 са новите случаи на коронавирус
211 са новите случаи на коронавирус
Обявиха 1 месец извънредно положение в Перу
Обявиха 1 месец извънредно положение в Перу