НОВИНИ

Европа и Китай разделиха златните медали в последния ден от силния международен турнир по тенис на маса в Панагюрище

европа китай разделиха златните медали последния ден силния международен турнир тенис маса панагюрище
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
21:36, 03.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Французинът Симон Гози спечели титлата при мъжете на международния турнир по тенис на маса, който завърши в "Арена Асарел" в Панагюрище.

Вторият в основната схема надделя с 3:0 гейма Чън Янюй от Китай в драматичен финал. Французинът взе първата част с 11:9, но най-важен за успеха се оказа втория. В него Гози спаси пет геймбола преди да го затвори със 17:15. Това пречупи съпротивата на Чън и бившият представител на топ 10 в световната ранглиста нямаше проблеми да стигне до златото след 11:3 в последната част.

Двамата финалисти направиха последната стъпка към финала в сутрешната сесия. На полуфиналите Чън Янюй от Китай поведе с 2:0 гейма срещу своя сънаординк Бейсюн Цзън след 11:6 и 11:6, въпреки че загуби третата част с 9:11, успя да се концентрира, за да затвори мача в четири гейма след 11:4.

В долната половина, вторият поставен Симон Гози от Франция изправи на крака публиката в "Арена Асарел" и след зрелищна победа с 3:1 гейма (11:4, 9:11, 11:4 и 11:4) срещу Цао Вей (Китай) се класира за мача за златните медали.

При дамите номер 8 в схемата Хъ Чжоцзя не остави шансове на съотборничката си националния отбор на Китай Хан Фейър, като й даде едва 15 точки за убедителното 11:4, 11:5 и 11:6.

Във финалната среща при женските двойки Хан Фейър и Хъ Чжоуцзя постигнаха обрат срещу сестрите от Полша Анна и Катаржина Вегжин. Представителките на Китай изоставаха с 0:2 гейма след 9:11 и 7:11, но запазиха хладнокръвие и спечелиха три последователни гейма, за да триумфират със златните медали - 11:5, 11:5 и 11:4.

При мъжките двойки европейците Андерс Линд (Дания) и Антоан Ашар (Франция) сътвориха една от сензациите на турнира, след като в първото си участие като тандем грабнаха титлата. На финала пред екзалтираната публика в "Арена Асарел" Линд и Ашар сломиха съпротивата на фаворите Цао Вей и Чжао Цзъхао след мач, преминал през множество обрати - 8:11, 11:8, 4:11, 11:6, 11:8.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът награди победителите в триатлона "Лъвско сърце"
Премиерът награди победителите в триатлона "Лъвско сърце"
Колоездачи от цялата страна и чужбина участваха е десетото издание на ендуро състезанието „Елевейшън 999“ в Пампорово
Колоездачи от цялата страна и чужбина участваха е десетото издание на ендуро състезанието „Елевейшън 999“ в Пампорово