НОВИНИ

Европарламентът: Украйна трябва да може да нанася удари по легитимни военни цели в Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:48, 19.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
европейският парламент избра заместник председатели
Снимка:
Слушай новината

Европейският парламент прие днес резюлоция, в която защитава правото на Украйна да може да нанася удари по легитимни военни цели в Русия.

В текста, приет с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се" се посочва, че без да се отменят настоящите ограничения, Украйна не може да упражнява изцяло правото си на самоотбрана и продължава да бъде изложена на нападения срещу своето население и инфраструктура.

Парламентът подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията за тяхното използване пораждат риск от подкопаване на положените досега усилия. Евродепутатите изразяват съжаление във връзка с намаляващия обем на двустранната военна помощ за Украйна от държавите от ЕС. Те отново призовават държавите членки да изпълнят ангажимента си от март 2023 г. за доставка на един милион боеприпаси на Украйна и да ускорят доставката на оръжия, системи за въздушна отбрана и боеприпаси, включително ракети "Таурус".

Те също така потвърждават позицията си, че всички държави членки и съюзниците от НАТО следва колективно и индивидуално да се ангажират с военна подкрепа за Украйна в размер на не по-малко от 0,25% от техния БВП годишно.

Резолюцията призовава Съвета да поддържа и разшири политиката си на санкции срещу Русия, Беларус и държави извън ЕС и образувания, които предоставят военни технологии и технологии с двойна употреба на Русия. Евродепутатите осъждат неотдавнашния трансфер на балистични ракети от Иран в Русия и призовават за засилени санкции срещу Техеран и Северна Корея за участието им в подкрепа на войната на Русия срещу Украйна.

Депутатите също така искат да добавят допълнителни китайски лица и образувания към списъка със санкции на ЕС, както и по-строги мерки за систематично справяне с проблема със заобикалянето на санкциите от установени в ЕС дружества, трети страни и държави извън ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доган или Чакъров ще водят листата в Разград
Доган или Чакъров ще водят листата в Разград
Лия Каратанчева се класира за четвъртфиналите на сингъл и полуфиналите на турнира в Пазарджик
Лия Каратанчева се класира за четвъртфиналите на сингъл и полуфиналите на турнира в Пазарджик