НОВИНИ

"Европейци": Как изобретател от Франция избра да живее в България?

Мария Костова
от Мария Костова
14:02, 09.07.2023
5488
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

В днешния епизод на "Европейци" ще ви срещнем с един необикновен човек - изобретателят Силвен Асалит. Той идва в България преди 19 години и именно тук успява да създаде уникален прототип на мотор.

Целия епизод гледайте ТУК

Пише с лявата ръка и създава прототипи на машини. Те са неговият свят, познава ги отблизо. В живота е авантюрист - роден във Франция, работил в Мексико, обиколил целия свят и се установил в русенското село Сандрово.

Завършил университета в Тулуза като инженер-конструктор и започнал работа в автомобилната индустрия. Заминал за Мексико заради предложена работа. Бил на 26, говорел съвсем малко испански. Притеснявал се, че няма да се оправи сам на другия край на света. Тогава срещнал хубавата Елена.

"Беше моят рожден ден. Бяхме в един бар и така се случи"

Цветната и различна култура на Мексико го омагьосала. Живеел на стотина километра от границата с Тексас, в област, пълна с камъни и прах. Там купил първия си мотор. Когато договорът свършил, се върнал в Европа заедно с Елена. След няколко години им се отворила нова възможност.

"Имаше възможност да отида в България като консултант и казах - добре, ще отида".

Пристигнали у нас, без да знаят нищо за страната.

"Решихме да останем да живеем тук, защото е много по-спокойно. Много българи гледат на запад колко е добре, но вие не знаете колко е спокойно да се живее тук. В Западна Европа е много по-трудно", казва той.

Силвен се опитва да подобрява предното окачване на мотоциклетите. Работи по идеята си почти 15 години, постоянно я дооформя. С гордост ни показва прототип на мотор с единствена по рода си предна рамка.

Гледайте още от "Европейци"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момчил Цветанов преподписа с Ботев Враца
Момчил Цветанов преподписа с Ботев Враца
Убийство след бой между четирима в Елин Пелин
Убийство след бой между четирима в Елин Пелин