НОВИНИ

"Европейци": Литература, история и спорт се срещат в природния резерват Порто Конте в Сардиния

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:37, 07.05.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Къде се събират природни красоти, история и литература? В днешния епизод на "Европейци" ще ви отведем в резервата Порто Конте в Сардиния.

Целия епизод гледайте ТУК

Там, насред изумрудено чистото море, дивите ветрове на остров Сардиния нашепват истории за мистериозни кули, запазени и до днес.

"Това е историческо място, всъщност е наблюдателна кула. По бреговата линия на Сардиния имаме 105 кули, за да защитават острова от пиратите. И тази кула е една от най-големите в Сардиния – висока е 30 метра", разказва Масимилиано Фоис - писател и артистичен директор на Музея на Антоан дьо Сент Екзюпери в Алгеро.

Наблюдателна кула преди, музей сега – сградата се превръща и в дом на спомените за последните дни на френския писател Антоан дьо Сент Екзюпери.

"Тук той е създал "Писмо до един американец", което е неговото последно произведение", разказва Фоис.

След вдишването на историите от миналото, идва ред за едно дълбоко поемане на дъх в резервата Порто Конте. Той се простира на повече от 5000 хектара. Залив, гъмжащ от живот, където ивици бял пясък и кристално чиста вода са заобиколени от огромна зелена шир и диво очарование.

Неслучайно Европа щедро подкрепя това място, защото освен с култура, предизвиква хората и да се движат, да се слеят с природата. Това е рай за планинските колоездачи.

"Това място е много натурално, много различно от местата, на които обикновено карам. Чувствам се щастлив, докато карам - от адреналина , може понякога да си изплашен, но като минем трасето заедно, се появява чувството на удавлетворение", разказва колоездачът Джовани Пирас.

Порто Конте – естественият резерват на Сардния – там се срещат любителите на природата, историята, дори литературата. Там, от кулата, проблясва лъч светлина с послание за възможното зелено бъдеще.

Гледайте още от "Европейци"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус отново се изкачи на втора позиция в Италия след успех над Аталанта
Ювентус отново се изкачи на втора позиция в Италия след успех над Аталанта
Лена Бориславова: Поемам ангажимент да прехвърлим информацията от ексел в таблица в word
Лена Бориславова: Поемам ангажимент да прехвърлим информацията от ексел в таблица в word