НОВИНИ

Европейската банкова система е устойчива и може да реагира на кризи - пред БНТ говори Доминик Лабуре

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 26.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Европейската банкова система в момента е устойчива и все по-готова при нужда да реагира на кризи и шокове, показва анализът на Доминик Лабуре, председател на Единният съвет за преструктуриране към европейския банков съюз.

Лабуре е на посещение в България като част от обиколката на всички 21 държави, които членуват в съюза. Страната ни е единствената от тях, която не е член на еврозоната. В интервю за Цветелина Катанска Лаборе коментира, че се надява страната ни да приеме еврото след изпълнение на всички критерии още през 2025 година.

"Мисля, че можем да се гордеем с това, което постигнахме по темата банкова стабилност. Въз основа на нашия анализ, поискахме от банките да създадат буфер за реакция при кризи и считаме, че целите за този буфер вече са близо до постигане. Не са изпълнени навсякъде. Например, някои български банки, по-малко значимите банки, имат малко по-дълъг преходен период. Така че те трябва да постигнат целите си през следващия месец", посочи Доминик Лабуре, председател на Единният съвет за преструктуриране към Банковия съюз.

На този фон какво е състоянието на българските банки?

"Банковата система в България върви добре и в правилната посока. Пътят е дълъг и не мога да кажа, че сме го извървели, защото той никога няма да бъде напълно извървян, тъй като кризите се променят. Така че ще бъде един вид история без край, но говорейки на глобално ниво - да, в България банковият сектор предприе поредица от добри стъпки", заяви председателят на Единният съвет за преструктуриране към Банковия съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Бултекс е последният полуфиналист на Държавеното първенство по баскетбол до 19 г.
Академик Бултекс е последният полуфиналист на Държавеното първенство по баскетбол до 19 г.
Шок и възмущение в Холивуд след отменената присъдата на бившия продуцент Харви Уайнстийн
Шок и възмущение в Холивуд след отменената присъдата на бившия продуцент Харви Уайнстийн