НОВИНИ

Нараства притеснението от броя на случаите на коклюш в страната (ОБЗОР)

Засега няма да се обявява извънредна епидемична обстановка

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:52, 26.04.2024
Чете се за: 04:27 мин.
Здраве
Слушай новината

Извън политиката хората са все по-притеснени от увеличените случаи на болни от коклюш. Затова и днес здравните власти отново дадоха брифинг по темата.

500 души в страната са болните като 90% от тях са деца.Не е необходимо да се въвежда извънредна епидемична обстановка. Здравното министерство осигурява безплатни ваксини за бременни.

Епидемията от коклюш вероятно няма да отмине до края на годината, но за момента не се налага обявяване на извънредна епидемична ситуация.

"Нито ще има ограничения за хората - за работа, за събирания, за работа на заведения за културни прояви. Това не се налага към този момент", заяви доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Ограничения се въвеждат при доказан коклюш в училище или детска градина.

"Някъде могат да минат на електронно обучение , някъде отпада този принцип на смяна на стаите и ходене по кабинети. Някъде ги пускат в междучасие, а в друго време, а не като всички останали деца", добави Кунчев.

Така инфекцията ще се разпространява по-бавно. Най-застрашени от тежко прочитане на коклюш са децата до 1 година.

"84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини", посочи д-р Галя Кондева- служебен министър на здравеопазването.

Първата ваксина срещу коклюш се поставя два месеца след раждането. Здравното министерство предлага промяна в имунизационния календар, с която ще даде право на лекарите да имунизират бебетата на месец и половина.

"Грубо сме изчислили, че това са около 10 000 деца в тази група. Смъкнем ли с две седмици фактически спасяваме, даваме по-ранна защита на 2500 от тях, което никак не е малко", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

"Ваксината няма как да навреди на по-малките бебенца. Това не е някаква революция, не е нещо ново. Тази опция е включена в кратката характеристика на ваксината на лекарствения продукт и се практикува в някои европейски страни", констатира д-р Николай Христов - общопрактикуващ лекар.

По-ранната имунизация ще стане възможна след като актуализацията на имунизационния календар бъде обнародвана в "Държавен вестник"

"Ще изтеглим ваксинацията на бебетата 2 седмици напред, но това не решава изцяло проблема, защото първите 6 седмици бебетата - новородените си остават незащитени", каза д-р Николай Христов - общопрактикуващ лекар.

"МЗ ще осигури възможността всички бременни между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят - независимо от това дали са здравноосигурени или не да се имунизират безплатно срещу това заболяване", посочи д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването.

Бременните ще могат да се ваксинират безплатно след празниците в Регионалните здравни инспекции след препоръка от лекар. След Гергьовден и в Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен ще правят безплатни тестове за коклюш при определени условия, по препоръка на здравните инспекции.

"Ситуацията не изисква някаква масова имунизация или масов скрининг - дай да се изследваме всички! Не!", категоричен беше доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Очаква се следващата седмица аптеките да получат около 2 хиляди ваксини. А цените на тестовете за коклюш в лабораториите варират от 45 до около 100 лева.

Автори: А. Шаламанов, И. Никодимов, БНТ-Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
Марк Христов достигна до репешажите на европейското първенство по джудо в Загреб, но претърпя поражение
Марк Христов достигна до репешажите на европейското първенство по джудо в Загреб, но претърпя поражение