НОВИНИ

Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?

Частните лаборатории сигнализират, че има недостиг на тестове

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:12, 24.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пик на заразените с коклюш в края на май прогнозира служебният здравен министър. В "Денят започва" по БНТ Галя Кондева заяви, че за момента няма основание за обявяване на епидемия в страната.

Потвърдените случаи до момента са около 400. В 11 области все още няма доказан коклюш. Безплатни тестове за момента се правят единствено в Националния център по заразни и паразитни болести и столичната здравна инспекция, а частни лаборатории сигнализират, че има недостиг на тестове.

В началото на април 11-годишният син на Диляна се върнал от екскурзия с нетипична кашлица. Педиатърът го прегледал и предписал терапия, но два дни по-късно ефект нямало. При повторния преглед лекарят назначил тест за коклюш.

"Бях уверена, че след като е имунизиран дори и да е това ще протече по-лесно. Изследването ми беше около 90 лева, но нямах друг избор, защото за мен беше важно да го изключим или приемем че е това", заяви Диляна Христова.

Тестът се оказал положителен. И след карантината и терапията с антибиотици детето продължава да кашля.

"Някак си все едно като някакъв тътен, който излиза от трахеята. Тя не става влажна. Тя и до ден днешен не е станала. Честотата на тези кашлични рефлекси са изключително рядко и ме успокояват, че до някакъв период във времето съвсем ще отшумят и ще спре изведнъж", допълни Диляна Христова.

Безплатни тестове за коклюш на деца до 5 години за момента се правят само в столичната здравна инспекция и в центъра по заразни и паразитни болести при определени условия.

"Трябва да е по преценка на лекар - инфекционист или в болницата лекуващият лекар да мине през РЗИ и РЗИ да ни донесе пробите", добави Виктория Лефтерова, завеждащ отдел "Микробиология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Този механизъм още не съм го пробвала -лично на ен ми се струва доста тромав", поясни д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Безплатните тестове в Центъра по заразни и паразитни болести са около 200. До момента са изразходвани около 30 от тях. Лекари се надяват, че както при епидемията от ковид ще могат да издават направления за тестове за коклюш.

"Повече разпитване, има си показания. Ако е до 5 години, неимунзирано, ако има клинична картина за коклюш, тогава ще се изпрати", коментира д-р Гинка Даскалова, педиатър от Русе.

"Попадайки пациента при нас ние да имаме възможност да го изпратим в най-близката до него лаборатория, където тестът да му бъде финансиран. И най-удобният за мен механизъм е, ако се включи НЗОК", каза още д-р Деница Даскалова.

Здравните власти обаче за момента не предвиждат това да се случи.

"В много от случаите, ако лекарят прецени или няма достатъчно данни, а родителят желае все пак да изследва детето си, за да е спокоен - частните лаборатории, доколкото ми е известно, работят доста добре. Могат да направят диагностиката срещу заплащане", заяви д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

"Според мен трябва държавата да поеме тестовете. Цената - 100 лева, не знам дали хората могат да си го позволят", допълни Найден Иванов.

А частните лаборатории имат затруднения при снабдяването с тестове за коклюш.

"Надявам се в рамките на с;следващата седмица да бъдат преодолени. Повечето от компаниите доставчици са приели присърце задачата спешно да осигурят тестове", каза още д-р Недялко Калъчев. директор на лаборатория.

От Центъра по заразни и паразитни болести обясняват, че за да е точен резултатът от теста за коклюш се прави сутрин без пациентът да е закусвал или да е пил вода.

По темата работиха: Альоша Шаламанов и Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска федерация ски тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей
Българска федерация ски тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей
Спортни новини 24.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 24.04.2024 г., 20:50 ч.