НОВИНИ

Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:27, 24.04.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Европейският парламент изразява загриженост заради зачестилите руски опити за намеса в изборите в България на 9 юни. Това пише в резолюция за руската намеса в ЕС, която ще бъде гласувана утре на последното пленарно заседание на Европарламента в Страсбург. Евродепутатите са обезпокоени от съществуването у нас на мрежа от агенти за дезинформация, контролирана от Русия. Те са силно загрижени и заради множеството имоти на руската държава у нас.

ЕП смята, че мрежата от руски агенти за дезинформация е активна в социалните мрежи, но и в традиционните медии у нас, в академичните среди и политическите партии. Според тях множеството имоти на руската държава в България служат като центрове на влияе върху демократичните процеси у нас.

Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ/EНП: "Трябва да отбележим, че в резолюцията, която приемаме, България също е спомената за това, че имаме високи нива на руски активи. Има съмнения за намеса в изборния процес, за намеса в различни влиятелни кръгове като неправителствени организации, политически анализатори, медии и т.н."

Петър Танев е част от “Фондацията за демократично развитие” в Брюксел, която работи активно с руската опозиция и съветва ЕП по въпросите, свързани с руските опити за влияние в ЕС.

Петър Танев - "Фондация за демократично развитие": "В България съществуват имоти, които са регистрирани като част от руската федерация и те се използват като някакви специални агенции за разпространяване на руското влияние както върху обществото, така и върху държавите институции. Това нещо е недопустимо и българските власти трябва да предприемат мерки."

Държавите от ЕС и евроинституциите са изложени на постоянни атаки и опити за намеса, особено преди евроизборите.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/"Обнови Eвропа": "Видяхме на много места в ЕС как крайната десница и крайната левица си взаимодействат, когато говорим за помощ в услуга на чужда държава, в конкретния случай Русия, как те консултират своите предизборни платформи, това не се случва безплатно разбира се, с влиятелни руски олигарси, които са много пряко свързани с дейността на Кремъл. Това е подривна дейност, която поставя под огромна угроза европейската демокрация. Трябва да направим така, че на тези избори избирателите да не се усъмнят и за миг, че изборът, който са направили е правилният и няма външно вмешателство върху тяхната собствена воля."

Според евродепутата от Групата на социалистите и демократите Петър Витанов, 750 са опитите за външна намеса върху работата на ЕП през последната година:

“Това, което може да се направи - ние призоваваме Комисията да ограничи, да промени методологията на съдържанието на социалните медии, така че те да не се влияят от интеракции и дезинформацията да не стига до нас.”

Евродепутатите настояват да има специална европейска структура или комисар, който да следи за чужда намеса в държавите от общността и да предприема конкретни мерки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън подписа пакета от закони за допълнителна военна помощ за Украйна
Байдън подписа пакета от закони за допълнителна военна помощ за Украйна
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в експедицията "Еверест 84"
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в експедицията "Еверест 84"