НОВИНИ

Скандалът в митниците: Асен Василев отново отрече да познава Марин и Стефан Димитрови

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 24.04.2024
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият финансов министър Асен Василев отново отрече да познава баща и син Марин и Стефан Димитрови, които са обвинени и задържани за контрабанда, заедно с бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова. Василев обвини в лъжа всички, които твърдят обратното. Днес във временната парламентарна комисия за скандала в митниците бяха изслушани и двамата бивши шефове на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово", които разказаха как са отстранени.

Временната комисия, която изяснява корупционните практики в митниците и евентуалното участие на Асен Василев днес изслуша бившия финансов министър, а въпросът дали Василев се познава с баща и син Димитрови се оказа основен.

Рая Назарян, народен представител от ГЕРБ-СДС: "В настоящата комисия пристигна писмо от МФ, в което се съдържа информация, че в края на 2023 година в МФ лицата Марин Стефанов Димитров и Стефан Маринов Димитров са посещавали министерството два или три пъти. Вие сега можете ли да кажете, че това, което е собственоръчно записано от въпросното лице е лъжа?"

Асен Василев, бивш министър на финансите: "Точно това искам да кажа, това на мен ми изглежда като изфабрикувано по две причини. Когато тук беше шефа на ДАНС този въпрос му беше зададен и той каза, че тези лица не са влизали в Министерството на финансите, същото нещо го каза и служебния министър на финансите. Два дни след като го заявиха тук, изведнъж се появява това."

Василев подчерта, че както входа на министерство, така и пространството пред кабинета на министъра се наблюдават от видеокамери, които биха документирали подобно влизане. Оказа се обаче, че записите се пазят само месец:

"Защо записите от охранителните камери се съхраняват само един месец в министерството?

- Това е протокола, който е установен от не знам от кога, от преди да съм министър. Има си протокол, има си главен секретар, който това го определя."

Така влизането на баща и син Димитрови във финансовото министерство се оказва дума срещу дума.

Тошко Йорданов, председател на временната комисия за скандала в Агенция "Митници": "Вие заявихте, че не познавате двамата Димитрови няколко пъти. В тая комисия се запознахме с протокола от съдебното заседание, когато се гледаше мярката за неотклонение на вашата, която я назначихте Банкова и двамата Димитрови. Вътре в тоя протокол се казва, че има снимки от камерите пред Агенция "Митници" на които сте вие с някой от двамата. Второ, шефът на ДАНС каза в тая комисия "Установена е една комуникация, която е между министъра на финансите и Стефан и то е за назначение на въпросното лице Недан Жаджиев за директор на МВР - Хасково. И шефът на ДАНС казвате ли, че лъже, като казва, че има засечен разговор между Вас и Стефан?"

снимки: БГНЕС

Асен Василев: Аз не ги познавам тези хора, така че ако ДАНС са засекли разговор, нека да го предоставят на комисията.

Асен Василев заяви още, че кадровите промени в Митниците през март били извършени след негов разговор с посланичката на Австрия:

"А сигнала беше много конкретен, че на конкретни пунктове се вземат по 150 евро на австрийски тирове, за да пререждат и да не чакат на опашки."

Асен Василев допълни, че именно тази информация била причина Петя Банкова да смени част от началниците на митнически пунктове в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в експедицията "Еверест 84"
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в експедицията "Еверест 84"
20 дни по-късно: Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ"
20 дни по-късно: Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ"