НОВИНИ

В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:18, 24.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Регионални
Слушай новината

В Бургас започна същинското строителство на детска болница. Тя ще играе ролята на филиал на националната педиатрия в София, но по всичко личи, че морския град ще бъде първи. В столицата дългогодишната сага с теренът и структурата на педиатрия, забави процеса. А в Бургас до края на следващата година се очакват първите малки пациенти, в първата изцяло детска болница.

Милена Димова е родител на две деца и най-добре разбира нуждата от детска болница, след като не веднъж се е сблъсквала с проблема в извънредни моменти да не намира специалист:

"Тук в нашата болница няма педиатър, който събота и неделя да може да прегледа децата. Има общопрактикуващ лекар, който не може да изпише правилното лечение в повечето случаи на детето. В такъв момент изчакваш да заведеш детето на доктора, който ти е нужен."

Вече са положени основите за решаването на проблема на Милена и на още над 200 хил. деца, които детската болница в Бургас ще обслужва, осигурявайки 24-часова спешна педиатрична помощ за цяла Югоизточна България. Новата детска болница ще се намира само на няколко метра от съществуващата държавна болница в Бургас, така че всички здравни грижи да са събрани на едно място.

До момента именно в детските отделния на държавната болница се лекуваха най-тежките заболявания при децата.

Д-р Стамен Пишев, кардиолог: "За по-специализираните случаи, за по-редки заболявания, разбира се, търсим помощ във Варна, в Пловдив, в София. Докато една такава сграда, една такава многопрофилна болница ще даде възможност по-скоро ние да привлечем високоспециализирани екипи, които да оказват здравни грижи на нашите деца и в Бургас и региона."

Д-р Диян Господин, Сдружение на "Младите лекари": "Тя наистина ще бъде едно здравно бижу на територията на страната. Имаме контакти с лекари, които са от други градове, дори извън страната, всички проявяват наистина голям интерес към тази детска болница и заявяват желание, след като проектът бъде завършен, да дойдат и да работят тук".

Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на жилища за лекарите, които ще работят в новата болница.

"Тази болница е част от една комплексна програма и модел в Югоизточна България, защото обхваща територията на повече от три, даже четири области, повече от 20 общини са интегрирани към този проект. Тя ще е със 133 легла, 10 интензивни, 16 отделения", каза Димитър Николов, кмет на Бургас.

"Това е най-сложният проект, по който ние сме работили. Детска болница с 9 нива. Като има Спешен център, има четири операционни, има дори Инфекциозно отделение, Уши-нос и гърло, хирургически, хематология, алергология, офталмология, всякакви видове отделения, които ще бъдат необходими", каза инж. Груд Илиев, проектант на детската болница.

И докато в София още през 70-те година е на правена първа копка за Национална детска болница, която така и не беше завършена, а през годините със смяната на министри се сменяха и идеите за педиатрия, в Бургас лечебното заведение изглежда безпроблемно върви напред.

"Вече бургаската детска болница е част от мрежата Европейски детски болници. Не мога да скрия, че имаше много сложности и трудности по отношение на и на мястото, и на ангажиментите на общината, и на ангажиментите на държавата, но все пак вече две години и половина се бори мс тази тема, всички ни помагаха, всички ни съдействаха, това е една благородна мисия", каза още кметът на Бургас Димитър Николов.

Сградата ще бъде готова след точно година и ще започне оборудването, за да може вътре да се спасяват детски животи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресията между Димитър Стоянов и служител на НАП - кой започва боя?
Агресията между Димитър Стоянов и служител на НАП - кой започва боя?
Пропалестинските протести в най-големите университети в САЩ продължават
Пропалестинските протести в най-големите университети в САЩ продължават